Koffie doet bloeddruk bij vrouwen dalen

Diverse parallelle onderzoeken komen steeds tot dezelfde conclusie: het is wetenschappelijk alsnog niet aan te tonen dat koffie je bloeddruk verhoogt of schadelijk zou zijn voor hart- en bloedvaten. Bij cola en alle andere cafeïnehoudende dranken daarentegen, de light versies incluis, bestond wel een duidelijk verband met een hoge bloeddruk. Wetenschappers vermoeden dat het niet de cafeïne in de drank is, die deze werking heeft, maar een ander, nog te onderzoeken bestanddeel.

Zo bleek uit een Schotse studie bij meer dan 6.000 deelnemers en een looptijd van 20 jaar, dat bij degenen die leden aan diverse hartziekten geen verband was met het koffiegebruik.

In Noorwegen komt men tot dezelfde conclusie: koffiegebruik is niet de oorzaak van hartziekten maar is wellicht wel een indicator voor een bepaalde levensstijl waardoor mensen een hoger risico lopen.

Tijdens een Amerikaans onderzoek bij 150.000 Amerikaanse verpleegsters die 12 jaar lang gevolgd werden, kon er opnieuw geen bewijs gevonden worden dat koffie drinken gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk.

Lagere bloeddruk.

Het heeft er alle schijn van dat het vooral vrouwen zijn die zich absoluut geen zorgen hoeven te maken. De vrouwen die vier kopjes of meer per dag dronken, bleken zelfs een lagere bloeddruk te hebben dan vrouwen die geen koffie dronken.

Overigens blijkt uit ander onderzoek dat koffie, door de aanwezigheid van antioxidanten, mogelijk zou beschermen tegen lever- en darmkanker.

Ook zou veel koffie drinken mogelijk het risico op diabetes type 2 verlagen. Bij mannen neemt de kans op diabetes type 2 met de helft af als ze 6 kopjes koffie per dag drinken en dit in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. Bij vrouwen daalt ze met 30% bij 6 kopjes koffie.

Tenslotte beweren Braziliaanse onderzoekers dat enkele kopjes koffie per dag de mannelijke vruchtbaarheid stimuleren, terwijl dit voor vrouwen wetenschappelijk nooit bewezen is.

In samenwerking met: www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here