Raad veroordeelt aanwezigheid cameraploeg

In een uitspraak van 13 oktober 2005 veroordeelt de Raad voor de Journalistiek de handelwijze van een cameraploeg die in opdracht van VTM zonder toestemming een opname maakte voor een reportage over het optreden van een MUG-interventieploeg. Zo werd tijdens de interventie zonder duidelijke toestemming opnames gemaakt in de woning van een stervende man. De feiten spelen zich af op 15 oktober 2004.

Kort na de telefonische oproep aan de dienst 100 biedt zich aan de woning een MUG-interventieploeg aan van het stedelijk ziekenhuis van Aalst. Het MUG-team is vergezeld door een reporter en een cameraman. Bij het betreden van de woning zegt de urgentiearts 'Dit is geen pers. Deze mensen maken opnames over het werk van urgentieartsen.' Voorts deelt de urgentiearts aan de bewoners mee dat de opnames niet zullen uitgezonden worden zonder hun uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming.

De Raad voor de Journalistiek vindt het verkeerd dat de toestemming om de woning te betreden door een urgentiearts is gevraagd en niet door de reportageploeg.

Verschillende huisdokters en mensen van het medisch personeel vinden het niks te vroeg dat deze praktijken aangeklaagd worden omdat hier niet enkel de privacy, maar ook het medisch geheim schromelijk met de voeten wordt getreden. Deze zeggen dat interventies en andere medische ingrepen op een discrete manier moeten gebeuren, EN NIET OM SOMMIGE DOKTERS EEN BEPAALDE CULTUS TE GEVEN !!!

Lees hier de veroordeling en de feiten in pdf-formaat http://www.rvdj.be/pdf/beslissing200507.pdf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here