Eenzaamheid nu ook erfelijk

Hoogleraar Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam pakt weeral uit met een 'baanbrekend onderzoek' gebaseerd op haar onderzoeksbank van meer dan 30.000 tweelingen…Eerder was de gerenomeerde professor al bezig om te bewijzen dat migraine,depressies,angsten e.a. biologisch erfelijk zouden zijn.

Haar 'beproefde' methode is altijd dezelfde : eeneiïge tweelingen hebben dezelfde genen. Als beide delen van een tweeling nu migraine hebben,depressief zijn of zich eenzaam voelen…besluit de professor dat er zoiets moet bestaan als een 'migraine-gen','een depressie-gen' of een 'eenzaamheids-gen'…Bij de vraagstellingen van het onderzoek en de enquêtes die gevoerd worden kunnen ernstige vragen van vooringenomenheid worden gesteld.Zo was er onlangs zelfs nog sprake van een ontrouw-gen ! Boomsma heeft de jongste jaren een stroom van publicaties (waar haalt ze de tijd ?) geleverd op terreinen van het IQ,agressie,angst en hyperactiviteit,alcohol en nicotinegebruik én zelfs religie. Het zou dus allemaal in onze hersenen voorbestemd zijn !

De biologische psychologie viert hoogtij dezer dagen en alle gedrag wat we niet kunnen (of is het willen ?) verklaren vanuit omgevingsfactoren en psycho-sociale context of de ontwikkelingspsychologie wordt nu grofweg en schandelijk vanuit de 'hersentheorie' en de gedragsgenetica voor 'waar' aangenomen.

Dokter Mengele was destijds in de concentratiekampen ook al erg begaan met de studie van tweelingen.Terwijl er in die tijd een 'nazificatie' van de academische wereld ten gunste van het nationaal-socialisme in Duitsland plaatsvond; maken we vandaag de dag mee dat academici overal ter wereld met cognitieve (behaviorisme) en aanverwante gedragsgenetische theorieën het ongebreidelde kapitalisme moeten schragen en helpen 'verkopen'. Dus, geen ongevaarlijke madam, die professor Boomsma…

Als 'eenzaamheid' nu ook genetisch is bepaald kunnen we hier niets aan verhelpen. Dan heeft dat immers helemaal niets te maken met de verstedelijking en de ontmenselijking als gevolg van de rush naar het grote geld. We moeten ons dan niet meer bekommeren om de miljoenen eenzame bejaarden in onze reservaten.We hebben zelfs helemaal geen aandeel in de één miljoen eenzame zelfmoorden op jaarbasis, in onze Westerse cultuur. Om niet te spreken van de 340 miljoen eenzame depressieven in diezelfde Westers wereld.

We kunnen dus op onze twee oren slapen ! En die genetische 'afwijkingen' die dan toch onze financiële rust en comfort zouden verstoren kunnen we dan binnenkort ook nog gaan 'manipuleren'…Naar eigen smaak en goeddunken. Wat is het toch heerlijk om voor God te spelen !

Met klem moeten we dan ook – mede namens duizenden eenzamen en depressieve cliënten – protesteren tegen deze vorm van 'wetenschappelijke manipulatie'
(foto) Mw.Prof.dr. D.I. (Dorret) Boomsma

BOB VANSANT – onafhankelijk psychotherapeut.

www.bobvansant.be en www.netwerkdepressievlaanderen.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here