Chronisch vermoeidheidssyndroom is te genezen?

US-dokter beweert het chronisch vermoeidheidssyndroom op te kunnen lossen : Een zekere dokter James Wilson heeft met zijn boek Adrenal Fatigue The 21st Century Stress Syndrome een regelrechte rage ontketend onder chronisch vermoeide mensen en zij die denken dat te zijn. Wilson zoekt de oorzaken van de uitputting in de bijnieren en hij geeft de mensen hoop: slik mijn dure multivitamines en je bijnieren zijn er weer in een mum van tijd bovenop.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben vaak last van slaapstoornissen, concentratieproblemen en chronische pijn, infecties, chronische vermoeidheid, spiermoeheid, problemen met de concentratie en geheugen en lange herstelperiodes na geestelijke of lichamelijke inspanning.

Men spreekt echter pas van CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) wanneer de chronische vermoeidheid geen aanwijsbare oorzaak heeft en ze al minstens 6 maanden aanhoudt. De vermoeidheid gaat ook niet over door rust te nemen.

CVS werd 20 jaar geleden ook wel eens smalend 'de yuppie-ziekte' genoemd, omdat men dacht dat ze vooral jonge, hardwerkende, carrièregerichte mensen trof. Mensen met CVS hebben erg weinig energie, zijn vaak emotioneel instabiel, hebben veel slaap nodig, en hebben vaak te maken met spierpijn en -slapte. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun arbeids- en sociale leven.

Het is nog niet mogelijk om CVS vast te stellen aan de hand van een medische test. De ziekte wordt eigenlijk pas erkend als alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten, zoals slaapstoornissen, psychiatrische aandoeningen, bloedarmoede, suikerziekte, stofwisselingsziekten of infecties. CVS-patiënten zijn dan ook vaak jarenlang door de medische molen gegaan.

Bijnieren.

Net omdat die oorzaak nog altijd niet gekend is, duiken regelmatig goeroes op die hopen de mensheid te helpen en hun eigen portemonnee te vullen.

Zo zoekt dokter Wilson de oorzaak van de uitputting in de bijnieren. Deze organen zitten bovenop de nieren en produceren vele hormonen, waaronder de 'vecht- of vlucht' hormonen adrenaline en noradrenaline. Zij zorgen ervoor dat het lichaam bij gevaar of stress op korte tijd extra inspanningen kan leveren. De bijnieren zijn bovendien nauw verwant aan het zenuwstelsel. Daarnaast produceren de bijnieren hormonen als steroïden, als cortison, en de seksehormonen als testosteron.

Wilson's theorie is simpel. Ons dagelijks leven is zo stresserend geworden dat de bijnieren zoveel hormonen moeten produceren dat ze de productie gewoon niet meer kunnen volgen en uitgeput raken. Door een gebrek aan hormonen zullen mensen bijgevolg ook niet meer op een goede manier met stress kunnen omgaan en moe blijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here