Nieuwe therapie geneest malaria in een dag

Nieuwe therapie geneest malaria in een dag. Dafra Pharma NV uit België heeft een nieuwe combinatietherapie ontwikkeld waarmee een patiënt na 1 dag therapie op basis van 3 pillen definitief genezen is van malaria. Zelfs de meest complexe vormen van malaria kunnen hiermee bestreden worden. Deze wetenschappelijke doorbraak, waaraan Dafra Pharma NV 2 jaar intensief gewerkt heeft, betekent een enorme vooruitgang in de strijd tegen malaria. Met deze ontwikkeling kan men rekenen op een sterk verhoogde therapietrouw en een verhoogd gemak voor de patiënt. Nooit tevoren was de behandeling eenvoudiger en efficiënter.

Ziekenhuisopname is meestal niet nodig. Eén dag na de diagnose kan de patiënt terugkeren naar zijn/haar gewone dagdagelijkse activiteiten en kunnen kinderen terug naar school. Deze nieuwe therapie kan miljoenen mensenlevens redden!

Jaarlijks sterven immers 1,5 à 2,7 miljoen mensen aan malaria en lijden 350 à 500 miljoen mensen aan deze ziekte volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Er bestaan vele behandelingen tegen malaria, maar de laatste decennia zijn deze bestaande medicaties inefficiënt geworden omwille van de toegenomen resistentie. De laatste jaren beveelt de WGO voor de behandeling van malaria aan om een bestaande antimalaria molecule te combineren met een artemisinin derivaat, een nieuwe molecule afkomstig uit een oude Chinese geneeskrachtige plant Artemisia annua. Deze combinatie therapie had als doel de duurtijd van de behandeling te reduceren en mogelijke resistentievorming te vermijden.

Het gaat om 24 pillen die ingenomen moeten worden op drie dagen. Dit vraagt een zeer secure opvolging van de patiënt die aangewezen is op ambulante verzorging en zo vaak drie dagen dient te verblijven in de buurt van een lokaal dispensarium of ziekenhuis om zijn/haar medicatie te ontvangen. Wanneer niet de gehele medicatie opgenomen wordt, is er geen garantie op genezing en kan daardoor zelfs de kwetsbaarheid van de patiënt toenemen.

Bovendien leidt deze therapie niet noodzakelijk tot een volledige genezing daar er na een verloop van 28 dagen nog steeds enkele patiënten een herval tonen of reeds een nieuw malariaprobleem kregen wegens een nieuwe infectie. Het was dus nodig om dit te verbeteren. Dit bovengenoemde ongemak heeft geleid tot de ontwikkeling van alternatieve FDC's (Fixed Dose Combination): de twee actieve ingrediënten worden samengevoegd in één tablet. Dit lijkt simpel, maar is wetenschappelijk gezien allesbehalve een gemakkelijke opgave.

Het R&D departement van Dafra Pharma, onder leiding van Dr F.H. Jansen, is erin geslaagd een nieuwe FDC (artesunate + sulfamethoxypyrazine/pyrimethamine) te ontwikkelen. Hierdoor wordt de malariabehandeling gereduceerd tot de inname van slechts 3 pillen op één dag (24u). Deze nieuwe FDC wordt op 14 november 2005 voorgesteld op een speciaal "Artemisinin Combination Therapy" Symposium op het MIM (Multilateral Initiative for Malaria) Congres in Yaoundé, Kameroen. Een 2.000 tal wetenschappers uit de hele wereld nemen deel aan dit congres.

De efficiëntie van de behandeling werd getest in o.a. studies o.l.v. Professor Penali van het Pasteur Instituut in Abidjan in Côte d'Ivoire volgens het huidige 28 dagenprotocol van de WGO. Na aanvankelijke genezing, die zich reeds voordoet na één dag, was er totaal geen klinisch herval en ook niet op de 28e dag na de start van de behandeling. Evenmin waren er op die dag parasieten terug te vinden in het bloed van de patiënten. Deze resultanten werden uitvoerig herbevestigd in studies die o.a. in RD Congo plaatsvonden.

Volgens officiële rapporten sterft om de 30 seconden een kind onder de 5 jaar aan malaria in Afrika. Dafra Pharma NV ontwikkelde daarom 3 verschillende FDC's van artesunate + sulfamethoxypyrazine/pyrimethamine volgens de gewichtsklasse van de patiënten, waarvan één in het bijzonder voor kinderen en baby's. Ook kan deze FDC zonder enig gevaar toegediend worden aan zwangere vrouwen. Met andere woorden betekent deze wetenschappelijke doorbraak dat niet alleen de 6de Millenniumdoelstelling van de Verenigde Naties (VN), de strijd tegen malaria, concreet en zeer efficiënt aangepakt wordt, maar ook de 4de en de 5de Millenniumdoelstelling van de VN, namelijk het reduceren van kindersterfte en moedersterfte, binnen handbereik komen.

Vanaf 2006 zal deze baanbrekende nieuwe behandeling op de Afrikaanse markt gelanceerd worden. De richtprijs voor regeringsaankopen zal 1 één Euro per volwassen patiënt zijn en een halve euro per kindpatiënt. Hiermede is Dafra Pharma's ééndagtherapie tevens de goedkoopste behandeling van malaria binnen de groep van combinatietherapieën op basis van artemisinin.

Dafra Pharma NV is een Belgisch familiaal gestuurde farmaceutische KMO die zich ernstig engageert in de strijd tegen malaria. Voor het realiseren van deze nieuwe ontwikkeling heeft het bedrijf de laatste twee jaar telkens bijna 20% van haar omzet in R&D geïnvesteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here