Ook ouders delen in verantwoordelijkheid aankoop Lottoproducten door jongeren

Dagbladhandelaars die het verbod tot verkoop van Lottoproducten aan minderjarigen overtreden delen die verantwoordelijkheid, volgens VFP, de bij UNIZO aangesloten sectororganisatie van de dagbladhandel, en UNIZO. Ook de jongeren en de ouders die de jongeren in hun plaats naar de krantenwinkels sturen, delen in de verantwoordelijkheid. De ondernemersorganisaties kanten zich nogmaals tegen de “mistery shoppers” die Lotto zelf inzet om dagbladhandelaars te betrappen op de verkoop van loterijproducten aan jongeren. Volgens UNIZO en VFP is dat een eenzijdige aanpak en gaat het hier in de praktijk om een gedeelde verantwoordelijkheid. “De wetgeving rond het verkoopverbod op loterijproducten, alcohol, tabak,… zorgt vaak voor discussies met klanten. Ook zij, waaronder jongeren gestuurd in opdracht van hun ouders, hebben hierin een grote verantwoordelijkheid,” reageren de organisaties. Ten gronde zijn VFP en UNIZO akkoord met het feit dat overtreders gesanctioneerd worden. “Overtredingen bestraffen met een straf die in verhouding is komt de eerlijke concurrentie onder de winkeliers ten goede,” besluiten ze.

VFP en UNIZO blijven het inzetten van ‘loktieners’ een verwerpelijk idee vinden en hebben onderhandeld met de Nationale Loterij over de boetes die deze laatste hebben opgelegd aan winkels die zich op die manier lieten misleiden. VFP en UNIZO vonden het niet eerlijk om winkels, die eerder een verkoopbonus ontvingen van de Loterij omdat ze goed verkochten, vervolgens werden afgestraft door diezelfde Loterij. Volgens UNIZO en VFP moet de sanctie altijd proportioneel zijn en heeft het geen zin heeft om de sancties voor winkels te verhogen als gezinnen zelf er geen probleem in zien dat jongeren loterij producten kopen en samen in gezinsverband gokken.

Bron: UNIZO

1 REACTIE

  1. Laatst zag ik een reisreportage van Vlaanderen Vakantieland over Noorwegen, waarin men o.m. de beteugeling van drankmisbruik bij jongeren aldaar aansneed. Om bier en wijn te kopen moet men minstens 18 jaar zijn, voor sterkere dranken (+22°) 20 jaar. Ook in Noorwegen is de verkoper strafbaar bij verkoop aan minderjarigen. Hij heeft het echter veel gemakkelijker dan de verkoper bij ons gezien er ook wettelijk bepaald is dat de koper tot zijn/haar 25ste (!) spontaan bij elke aankoop van alcohol een identiteitsbewijs moét voorleggen. Ik stel voor dat dit hier ook wordt ingevoerd wat betreft de aankoop van loterijproducten.Dan zijn we al van veel miserie af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here