Ik word spontaan misselijk als de telefoon gaat

Ik word spontaan misselijk als de telefoon gaat – over verlegen mensen: Verlegenheid is angst in gezelschap van mensen en komt in veel vormen en gradaties voor.Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de mensen verlegen is. De helft van hen voelt verlegenheid als een zware last en wil daar van af. Volgens Greet, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging van Verlegen Mensen kunnen mensen om heel diverse redenen verlegen zijn. "Ze kunnen uit een familiale omgeving komen waar de ouders zelf ook verlegen waren." Ze hebben dan als het ware hun gedrag gekopieerd of hebben niet geleerd om niet verlegen te zijn.

Tenslotte kan het ook in de aard van de mens zitten. Wat door de ene persoon als "verlegen" wordt bestempeld, wordt door de andere gedefinieerd als een voorzichtig iemand, iemand die liever eerst wat de kat uit de boom kijkt.

"Anderen worden dan weer verlegen door een negatieve ervaring tijdens hun jeugd en hebben die onvoldoende of slecht verwerkt. Kinderen durven ook al wel eens verlegen zijn, maar de meeste van hen groeien er overheen. Er is wetenschappelijk onderzoek gebeurd naar het waarom van verlegenheid, maar zonder sluitende resultaten."

Het is alsof verlegen mensen gevangen zitten in een conflict tussen toenadering en ontwijking. Zij hebben over het algemeen ook tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen, plaatsen en situaties. Verlegen mensen voelen zich veilig op een bepaald terrein maar zijn wel in staat om dit uit te breiden.

Veel genoemde situaties die verlegen mensen moeilijk vinden zijn:

1. Binnenkomen in een volle kamer, bijvoorbeeld bij een feestje.

2. Voor een kassa in de rij staan.

3. Een groepje mensen dat lacht als je voorbij loopt.

4. Omgaan met collega's.

5. Als je hulp nodig hebt daar om vragen.

6. Een sollicitatiegesprek.

7. Een functioneringsgesprek met de baas.

8. Kennismaken met iemand van het aantrekkelijke geslacht.

9. Een conflict.

10. Tijdens een vergadering iets vragen of je mening geven.

Belangrijke karakteristieken waar verlegen mensen mee worstelen:

1. Gevoelens van spanning: jezelf niet vrij voelen.

2. Gedragproblemen: niet weten hoe zich te moeten gedragen, of niet durven te doen wat hij juist acht, vooral zich niet vrij durven uiten.

3. Negatieve gedachtes over zichzelf.

Wat kun je aan verlegenheid doen?

Verlegenheid gaat niet zomaar over, maar als je bereid bent er wat moeite voor te doen, kun je veel van je verlegenheid verminderen.
"Ten eerste moet je rationeler en positiever leren denken", aldus Greet, "niet meer denken dat mensen op straat je uitlachen, niet meer denken dat anderen je dom vinden, niet meer denken dat je iets nooit zult leren, zoals bijvoorbeeld goed met mensen leren omgaan."

Wie hulp nodig heeft, kan bij de zelfhulpgroep Vereniging voor Verlegen Mensen een cursus volgen. De opleidingen worden gegeven door ex-cursisten. Via de cursus, praatavonden en maandelijkse activiteiten trachten ze mensen die met verlegenheid kampen sociaal weerbaarder en gelukkiger te maken met zichzelf en met hun sociale leven.

De nadruk ligt op het inzicht te krijgen in de eigen problematiek (o.a. rationeel leren denken en handelen, een positief zelfbeeld leren hebben) en op het aanleren van praktische vaardigheden (hoe een gesprekje beginnen met een onbekende, hoe iets weigeren, …).

Wat komt er zoal aan bod?

1. Luistervaardigheden.

2. Oogcontact.

3. Positief zelfbeeld.

4. Vragen stellen en vrije informatie geven.

5. Assertief optreden en denken.

6. Parafraseren.

7. Ontspanning.

8. Reflecteren.

9. Reageren op kritiek.

10. Kritiek uiten.

11. Assertieve vaardigheden.

De basiscursus bestaande uit 27 bijeenkomsten heeft wekelijks plaats. Er wordt gewerkt met lesboeken waarin alle theorie staat. De oefeningen die je moet doen, brengen je steeds een stapje dichter bij je doel. Het lesmateriaal is door de vereniging zelf gemaakt, in samenwerking met prof. Zymbardo (VS) en is geënt op onderzoekingen. Omdat leden soms zelf met goede ideeën komen, kunnen hier nieuwe hulpmiddelen aan toegevoegd worden.

Dit jaar gaan er cursussen door te Antwerpen, Gent, Herentals, Mechelen, Leuven, Roeselare en Turnhout. Om deel te kunnen nemen aan de cursus dien je lid te minstens 18 jaar oud te zijn. De prijs bedraagt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here