Dreigend onweer voor ING-personeel !

Sinds maanden dringen de vakbonden aan op volledige informatie over de outsourcing- en straemlining-plannen van ING. Talloze malen hebben ze tevergeefs geprobeerd om die informatie en de gevolgen te kennen voor het personeel van ING. Dit plan wilde of kon men niet geven maar druppelsgewijs spijpelde de informatie door. De laatste twee luiken dateren van half juli en begin november, maar een globaal overzicht op lange termijn is nooit gegeven. De extra ondernemingsraad van 2 november bracht uiteindelijk de concrete cijfers voor de besparingsplannen binnen OPS (Operations) en IT. Ruim 550 jobs gaan binnen ING verloren .

Op vrijdag 28 oktober 2005 waren er 100.000 betogers in de straten van Brussel. Zij protesteerden o.a. tegen het feit dat er te weinig inspanningen gedaan worden om jongeren aan het werk te krijgen en tegen de ondergraving van het brugpensioen als reddingsboei bij herstructureringen, als afsluiting van een zware loopbaan en als bereikbaar vooruitzicht voor vrouwen en bedienden.

Verontrustende samenloop

Enkele dagen na de betoging bevestigt de sociale actualiteit dat er inderdaad redenen zijn voor de angst die achter het protest schuilt. Hoewel het troebel weer (figuurlijk dan wel) al vele jaren aanhoudt, blijven opklaringen uit. Vanaf de eerste werkdagen na de grote manifestatie rijgen de rationaliseringsplannen zich weer aaneen, ook in sectoren waar nog winst wordt gemaakt.

Enkele voorbeelden:
Bij het West-Vlaamse Bekaert Textiles wordt op een bijzondere Ondernemingsraad aangekondigd dat een deel van de productie tegen 2008 naar Turkije zal verhuizen, waardoor 440 werkplaatsen in Waregem verloren zullen gaan.

Bij Dexia en KBC duiken nieuwe geruchten op over een mogelijke fusie-herstructurering.

Bij Centerparks wordt de schrapping van 171 voltijdse banen aangekondigd, waarvan 26 in België (de andere ontslagen vallen in Duitsland en Nederland).

Bij ING is het even schrikken: opeens staan maar liefst 4550 arbeidsplaatsen op de tocht. Laten we op dat laatste onheilsbericht wat dieper ingaan.

Wat voorafging

Op 14 juli 2005 had de Nederlandse bankgroep ING het al over een reorganisatie van de informaticadiensten in de Benelux met een inkrimping van het personeel met 450 eenheden: 400 in Nederland en 50 in België. Doel en reden: concurrentievoordeel !

Op 2 november kondigde ING een nieuwe reorganisatiegolf voor 2008 aan in de afdeling "Operations & IT". Ditmaal is het doel een kostenbesparing van

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here