Vijftig-plussers ? Wie en wat is nu een Senior ?

Tussen 15 en 19 november gaat op de Heizel het jaarlijkse 'Zenithsalon voor 50-plussers' door. (zie www.salonzenith.be ) Op mijn 51e (bijna 52) zou ik me dus sterk moeten aangesproken voelen…Niets daarvan. Bij het doorkijken van het programma kan ik me helemaal niet vinden in lezingen over successierechten en testamenten. Om maar te zwijgen van alle banken die er met hun producten,opwachting maken. Een hele dag pijn heb ik ook niet; buiten 'de pijn-van-het-zijn'. En voor bloemschikken bedank ik eveneens feestelijk.Gegarandeerd zal er ook weer wel één of andere 'miss of mister senior' worden verkozen !?

De organisatoren menen het dit jaar ook over sex te moeten hebben; zoals iedereen kennelijk vandaag .Van vagina's tot liefdespenselen en aardbeien.'Seksuele intelligentie' noemt men zoiets.Vijftigplussers zouden het immers-ondanks de vele prostaatklachten en menopauzes- nog één keer per week doen ! Dat is zelfs nationaal nieuws !

Prachtig is dat toch ? Terwijl jongeren geen tijd meer hebben voor sex en carrièrevrouwen-volgens recente cijfers- uit tijdsgebrek,massaal kiezen voor IVF-bevruchting; vrijen de 50-plussers er de laatste 50 jaar van hun leven nog aardig en vooral regelmatig op los.

Ik begrijp uit alles wat ik tegenwoordig lees in de pers; dat de benaming '50-plussers' de hele seniorengroep vanaf 50 jaar tot de alsmaar talrijker groep van de 100 jarigen omvat ? Daar hoor ik dus,tot mijn verbijstering, nu plots bij…Zonder dat men me dat ooit heeft gevraagd ! Ik hoor of zie mijn leeftijdgenoten hier zelfs ook niet tegen protesteren…Ik heb dat blijkbaar gewoonweg te aanvaarden ! Afgeschreven om te gaan genieten.Lees : 'geld opdoen'. Terwijl de babyboomers van 50 geen geld hebben…

Ik ben nu 'plusser' terwijl ik alsmaar 'minder' te vertellen mag hebben. Ik heb énkel nog te consumeren wat speciale magazines,beurzen en senioreninternet -geleid door jonge twintigers en dertigers- voor mijn respectabele (?) seniorleeftijd voorschrijven.Waar zitten nog de plus(ser)punten ? Voor wie ?

En hoe zit het dan met het generatieplan ? Als we langer moeten werken…hebben we dan ook weer terug meer te vertellen ? Of wordt er terug naar ons geluisterd ? Op z'n minst tot ons 60e… Verdienen we dan ook een 'plus' voor kennis, ervaring en wijsheid ? Gaat de onvrede over het hele plan niet juist daarover ?

Niet over kwantiteit maar over waardering en kwalitatieve erkenning.Eerbied en respect voor grijze haren.Meer werken op onze 'mensenmaat' ?

Moeten we de 50-plussersgroep of de 'seniorenleeftijd' ook niet terug optrekken naar 60-of zelfs naar de 70 jarigen ? Herdefiniëren van het begrip 'senior' ?

Nu we alsmaar langer zullen studeren, werken én leven; zullen we toch nieuwe definities en categorieën moeten vinden.Jongeren studeren immers tot hun 25jaar en komen alsmaar later met hun neus aan het venster van de wereld kijken.Terwijl deze 'juniors' nochtans veel kans maken om 100 jaar te worden.Of juist daarom ? En toch… op je 50e ben je ongevraagd al 'senior' en moet je naar de beurs om te leren hoe je met je zee van vrije tijd in de volgende 50 jaar moet omgaan !

De toekomstige vergrijzing zal ons toch nog heel wat meer wijsheid moeten brengen…
Zenithsalon voor 50-plussers: www.salonzenith.be

Bob Vansant
psychotherapeut-auteur
Website www.bobvansant.cjb.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here