Door luchtvervuiling minder jongens geboren

Minder jongens door luchtvervuiling: Door vervuilde lucht stijgt het aantal miskramen en worden er minder jongens geboren. Tot deze conclusie komt de Braziliaanse Sao Paulo-universiteit na onderzoek bij muizen én mensen. Eerder was al bewezen dat de geboorteverhouding jongens-meisjes opvallend kan veranderen na aardbevingen of bij gebeurtenissen zoals oorlog en hongersnood.

Het onderzoeksteam bestudeerde de geboorteregisters van januari 2001 tot december 2003. Tot hun verbazing werden in de minst vervuilde gebieden 51,7 procent jongens geboren terwijl in de meest verontreinigde streken het aantal geboortes van jongens daalde tot 50,7 procent.

Gefascineerd door de resultaten werd besloten om een gelijkaardig experiment bij muizen op te zetten. De wetenschappers namen 2 groepen mannelijke muizen waarbij de ene groep 4 maanden lang in gezuiverde lucht leefde en de andere groep aan verontreinigde lucht werd blootgesteld. Daarna deden de onderzoekers de groepen paren met vrouwtjes die altijd in gezuiverde lucht geleefd hadden.

En wat bleek? De mannetjes uit de omgeving met de zuivere lucht brachten meer mannelijke jongen voort in vergelijking met de mannetjes uit de vervuilde omgeving. Bovendien hadden de muizen die blootgesteld waren aan vervuilde lucht meer moeilijkheden om sperma te produceren en stierven de jongen in de baarmoeder ook makkelijker af dan bij de muizen uit de propere omgeving.

Volgens professor Jorge Hallack, hoofd van het Sao Paolo-team is het algemeen bekend dat vrouwelijke foetussen meestal sterker zijn en in slechtere omstandigheden kunnen overleven en dat mannelijke foetussen gemakkelijker in de baarmoeder sterven of met complicaties geboren worden. Hij vermoedt dat de vervuiling genetische afwijkingen veroorzaakt waardoor de foetus niet levensvatbaar is. Een andere veronderstelling is dat pollutie de placenta beïnvloedt, aldus Hallack.

Dokter Allan Pacey, vruchtbaarheidsexpert aan de universiteit van Sheffield en secretaris van de Britse Vruchtbaarheidsvereniging, zei: 'We weten al een tijdje dat de geboorteverhouding jongens-meisjes opvallend kan veranderen als gevolg van natuurfenomenen zoals aardbevingen of gebeurtenissen zoals oorlog en hongersnood. We begrijpen echter niet hoe zulke veranderingen veroorzaakt worden. Het is van belang dat chemicaliën die door de mens gemaakt zijn, het aantal geboortes van jongens en meisjes sterk kunnen beïnvloeden. We moeten deze zaak van zeer dichtbij volgen'.

Meldpunt Milieu en Gezondheid Vlaanderen.

In Vlaanderen volgt o.a. het Vlaams Platform voor Milieu en Gezondheid de verbanden tussen milieu en gezondheid op de voet. De vzw is destijds ontstaan door omwonenden van de MIWA-verbrandingsoven te Sint-Niklaas die een link zagen tussen de oven en de daar veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Vlaams Platform Milieu en Gezondheid – Drielindenstraat 24 – 9100 Nieuwkerken Waas – tel: 03 766 12 02.

www.milieugezondheid.be

Met medewerking van www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here