Zijn stoelmassages geschikt voor zwangere vrouwen?

Mogen zwangere vrouwen en zelfs vrouwen die willen zwanger worden, een stoelmassage ondergaan? Volgens sommigen kunnen masseurs weeën opwekken door op bepaalde punten van het lichaam te drukken. Ook is het mogelijk om bij bepaalde drukpunten het kind in de baarmoeder te doen draaien. Deze kennis behoort niet alleen tot de Oosterse geneeskunst maar was vroeger ook gekend bij vroedvrouwen en natuurgenezers. Critici beweren dan weer dat zo'n stoel echt niet handig zit voor bolle buiken en daarom best af te raden is. Wij gingen het even vragen aan iemand met ervaring: Greta Vogels van het Stress Rescue Team.

Wat is een stoelmassage?

Stoelmassage is een revitaliserende, ontspannende massage van hoofd, nek, schouders, armen, handen, rug en heupen. Ze wordt gegeven op een speciaal ontworpen stoel. De techniek is in 1982 ontwikkeld in de VS en is gebaseerd op de traditionele acupressuur, het stimuleren van bepaalde punten door druk van duimen, handpalmen, elleboog enz. Die wordt nu op een moderne manier benut tegen de toenemende nek-, schouder- en rugklachten die het gevolg zijn van steeds meer zittend werk.

Nuances.

Greta bevestigt het mogelijk gevaar maar wil hier en daar toch enkele nuances leggen. "Het verbod op stoelmassages voor zwangere vrouwen of zij die een kind willen, wordt klakkeloos overgenomen uit Amerika en dit zonder kennis van zaken", legt Greta uit.

"In het dagelijkse leven geven en krijgen heel wat mensen graag een massage. En dit hoeft niet altijd op een professionele manier te zijn. Hoeveel mensen geven hun partner of vrienden een rug-, schouder- of hoofdmassage? Aanraken is niet langer een taboe onder vrienden en massages worden meer en meer als rustgevend ervaren. Ook tijdens deze massagebeurten kunnen mensen onbewust de punten stimuleren die weeën zouden kunnen opwekken."

Waar komt dat verbod dan vandaan?

"Het al of niet gebruiken van de kennis van de belangrijke stresspunten van het lichaam moet je in het kader van de opleiding zien. De opleiding van stoelmasseur bestaat uit het aanleren van een heel specifieke massage die uitsluitend praktijkgericht is. Het is daarom enorm belangrijk dat je weet wat en wanneer je doet. De volgorde van de handelingen wordt enorm gerepeteerd en geoefend.

Stoelmassages zijn een Amerikaans product. Als je dan weet dat je in Amerika ongeveer voor alles vervolgd kunt worden, dan begrijp je wel waarom tijdens de cursus vermeld wordt dat zwangere vrouwen of zij die zwanger willen worden vermeden dienen te worden. Voor een Amerikaan is het dus alleen de mogelijke aansprakelijkheid die telt en niet de gezondheid van vrouw en kind.

De beter opgeleide masseurs hebben naast een opleiding voor stoelmassage ook een opleiding shiatsu of acupressuur gevolgd waar de theorie over de praktijk wel aan bod komt. Zo weten ze niet alleen wat en wanneer ze moeten drukken maar ook hoe, waar en waarom."

In de praktijk volstaat het dus veelal dat een stoelmasseur je vraagt of je zwanger bent of dit wil worden. Voor de masseur is het dan een koud kunstje om die punten gewoon te ontwijken.

Bij werkende vrouwen die gezond genoeg zijn om hun kantoorjob tijdens een zwangerschap te kunnen blijven doen, is de vrucht stevig genoeg ingenesteld. Een stoelmassage van 15 minuten zal daar geen verandering in brengen.

Tenslotte heeft iemand die hoogzwanger is bij een goede stoel geen enkel probleem om te kunnen zitten omdat die probleemloos aangepast kan worden. Hoe zouden anders al die mannen met hoogzwangere buiken van een deugddoende massage kunnen genieten?

Meer info:

Stress Rescue Team – Greta Vogels- Lakensestraat 147 bus 15 – 1000 Brussel – Greta Vogels – 0473 75 06 58. – www.stressrescueteam.be

Met medewerking van www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here