VLD veroordeelt gedrag Iraanse leiders

Vorige week verklaarde de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat Israël "van de kaart moet worden geveegd". Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, ontbood hiervoor de Iraanse ambassadeur in ons land. Maar ondanks het grote internationale protest van onder meer secretaris-generaal Kofi Annan, werden deze uitspraken nadien door verschillende Iraanse politieke en geestelijke leiders herhaald. Het Iraanse volk werd opgehitst en ging vrijdag met honderdduizenden op straat.

De VLD veroordeelt de uitspraken en het opruiende gedrag van de Iraanse leiders. "Deze houding is onaanvaardbaar en bewijst het ondemocratische en fundamentalistische karakter van het Iraanse regime. Het bestaansrecht van Israël kan niet in vraag worden gesteld," aldus VLD-voorzitter Somers. Ook Palestijnse leiders hebben al duidelijk afstand genomen van de uitspraken.

Somers: "Het haatdragende taalgebruik van Iran mag het broze evenwicht in het Midden-Oosten niet verstoren. Palestijnse en Israëlische autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het vredesakkoord onverkort uitvoeren. Het enige gevolg van het Iraanse gedrag mag zijn dat het Iraanse regime zich internationaal verder isoleert."

De uitspraken tonen ook aan dat de druk op Iran om zijn nucleaire activiteiten stop te zetten, moet worden aangehouden. Somers: "De uitspraken en het gedrag van de Iraanse leiders zijn niet van die aard dat ze ons kunnen overtuigen dat het land de nucleaire kennis enkel zal aanwenden voor niet-militaire doelstellingen."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here