Update – FAVV: Kippen in hok bij particulieren

Ophokregeling in gevoelige natuurgebieden vanaf vrijdag ook van toepassing bij particulieren. Sinds vandaag donderdag 27 november is een webapplicatie operationeel die iedereen toelaat na te gaan of hij in een gevoelig natuurgebied woont. Hieronder wordt verstaan gebieden binnen een straal van 1 km van rust- en doortrekplaatsen voor migrerende watervogels.

Deze toepassing werd gerealiseerd in samenwerking met het Nationaal Geografisch Instituut. Op een kaart kan men inzoomen tot op straatniveau, de gevoelige natuurgebieden zijn in het oranje aangeduid.

De ophokregeling die nu reeds geldt voor de professionele pluimveebedrijven gelegen in deze gebieden geldt vanaf vrijdag 28 oktober eveneens voor alle pluimvee en vogels in gevangenschap in het bezit van particulieren.

Bedoeling van deze ophokregeling is het contact tussen het pluimvee of vogels en in het wild levende vogels te vermijden. Het pluimvee en de vogels moet worden binnen gehouden, indien dit echt niet mogelijk is moet er voor gezorgd worden dat de buitenbeloopplaatsen afgeschermd zijn zodat geen enkel contact met wilde vogels en hun uitwerpselen mogelijk is.

De burgemeesters van de betrokken gemeenten worden via de gouverneurs door het Voedselagentschap over de maatregel ingelicht en gevraagd toe te zien over het eerbiedigen ervan.

Update
De ophokplicht die voor vandaag was aangekondigd, gaat pas maandag van kracht. De website waar de kaart te raadplegen is kan het grote aantal bezoekers niet aan. Zo zijn er op piekmomenten tot 5.000 hits per minuut", zegt Houbaert. Om alle mensen toch de kans te geven om na te gaan of ze in een risicogebied voor besmetting wonen, wordt de ophokplicht uitgesteld tot maandag. Op deze manier kan iedereen de website rustig raadplegen en zien of hun pluimvee wel of niet moet opgesloten worden.

Website: www.favv.be
Kijk zelf of je in een gevoelige natuurgebied woont met deze kaart: www.ngi.be/ai-ia/viewer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here