Wie is nog voor de kindpremie?

Geld zou beter gaan naar afbouw wachtlijsten kinderopvang en gehandicaptenzorg. De kritiek op de invoering van de kindpremie blijft aangroeien. Gisteren maakte VOKA duidelijk dat de beleidsmaatregel geen goede zaak is. Ook bij de SERV klinkt kritiek en zelfs het Vlaams Welzijnsverbond plaatst vraagtekens bij de kindpremie. Open Vld heeft van bij het begin gezegd dat de kindpremie niet opportuun en niet doelmatig is. “De echte prioriteiten in de zorg- en welzijnssector moeten voorrang krijgen, zeker nu de budgettaire situatie moeilijker wordt,” zegt Vlaams parlementslid Vera Van der Borght.

De Vlaamse Regering wil vanaf volgend jaar een kindpremie invoeren, goed voor een jaarlijkse premie van 150 tot 200 euro bovenop het kindergeld tijdens de eerste drie levensjaren. Vera Van der Borght: “Duizenden ouders staan vandaag op een wachtlijst. Ze wachten op kinderopvang of zorg voor hun gehandicapt kindje. Als deze Vlaamse regering echt iets wil doen voor gezinnen met jonge kindjes, dan zou ze er beter voor zorgen dat er voldoende betaalbare kinderopvang is en ouders de nodige zorg krijgen voor hun kindje met een handicap. Op een kindpremie zit vandaag niemand te wachten.”

Sommige Vlaamse ministers proberen de kritiek te weerleggen door te zeggen dat de kindpremie voor arme gezinnen een groot verschil zal betekenen. “Alsof een halve euro per dag het verschil maakt. Daarmee los je het falend armoedebeleid niet op. Je koopt er nog geen luiers mee,” zegt Vera Van der Borght.

De Vlaamse liberalen stellen vast dat ze niet langer alleen staan met hun kritiek op de kindpremie. “VOKA, Unizo, de SERV, het Vlaams Welzijnsverbond, allemaal bekritiseren ze de invoering van de kindpremie. In tijden van crisis en het zoeken naar besparingsmaatregelen is er echt geen ruimte voor het uitdelen van cadeautjes waar niemand echt beter van wordt. Maar omdat deze adviezen niet in haar kraam passen, legt de Vlaamse Regering ze gewoon naast zich neer. Het getuigt van weinig voeling met de noden van de jonge, werkende gezinnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here