Isabel flirt vijf dagen lang op stationsparking

Het zal de pendelaars vorige week niet ontgaan zijn dat er iets aan de hand was naast de spoorlijn aan het station in Aarschot. Enkele medewerkers van Natuurpunt brachten dinsdag de aanwezigheid van een Isabeltapuit aan het licht. Een zangvogelsoort uit Azië, die tijdens haar trektocht naar Afrika uit koers was geraakt. Het is slechts de tweede keer ooit dat de soort in ons land verzeild raakt.

Isabels aanbidders kropen vorige week, gewapend met telescopen, verrekijkers en telelenzen, onophoudelijk over het beton van de stationsparking. Zondag bleek de ster haar verre trektocht te hebben voortgezet. Dankzij de bekendmaking van het nieuws langs de Natuurpunt Vogellijn* konden meer dan honderd enthousiaste vogelkijkers genieten van de aanwezigheid van de tapuit. Voor fotografen was het een bijzondere kans om de soort op de gevoelige plaat vast te leggen. Natuurpunt ontving tientallen foto's van de zeldzaamheid waarvan er vele te bekijken zijn op www.natuurfotoalbum.be.

De Isabeltapuit dankt haar naam aan de warme zeemkleur van het verenpak. Isabella van Castilië had in 1492 (beleg van Granada) gezworen haar onderhemdje niet meer te verschonen totdat ze de Moren uit Spanje verdreven hadden. Na drie jaar had het dan ook een vuilgele kleur verkregen. De Oostendenaars claimen dat dit verhaal betrekking heeft op Isabella van Oostenrijk (beleg van Oostende 1601).

*De Natuurpunt Vogellijn is te bereken op 0800-11 194 (gratis inspreken) en op 0900-00 194 (beluisteren aan 0.45 euro/min)

Foto Raymond de Smet ( Natuurpunt – Vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here