Willem Vermandere bijna 40 jaar op het podium

Bijna veertig jaar op het podium. Bijna veertig jaar métier. Zingende filosoof Willem Vermandere zweert bij het ambacht, hij blijft zo trouw aan de essentiële eenvoud dat het op den duur kunst wordt. Hij zingt liedjes over de kleine dingen van elke dag en over de wereld rondom ons. Vermandere is een bijzonder mens: hij is tegelijkertijd zanger, filosoof, beeldhouwer, schilder en verteller.

Al wat hij niet onder woorden gebracht kan krijgen kan hij kwijt in zijn beelden en schilderijen en andersom vindt hij in zijn beeldhouwen en schilderen inspiratie voor zijn muziek, liedjes en gedichten. Willem Vermandere is in 1940 geboren in Lauwe en opgegroeid in muzikale sferen tussen moeders keuken en de werkbank van vader – wagenmaker – klarinettist.

Hij stapte zelf al heel vroeg mee in de dorpsharmonie Sint- Cecilia. Vermandere leerde Grieks en Latijn, maar was meer geboeid door de gitaar. Ook tekende hij zijn kladschriften vol ventjes en karikaturen van zijn leraars. Later begint hij melodietjes te componeren en zet muziek op gedichtjes. Hij maakt ook beeldhouwwerken in grillige boomstronken. Op latere leeftijd studeerde hij godsdienstwetenschappen te Gent, maar wordt meer en meer beeldhouwer en liedjeszanger.

Vermandere maakte reeds een dozijn platen en tekent nog steeds ventjes, schildert en kapt grote stenen om buiten te zetten, met hun voeten in de zware poldergrond en met hunne kop tussen de lage wolken van Steenkerke in de Westhoek. Samen met zijn twee companen, Freddy Desmedt, fluiten en klarinet en Pol Depoorter, gitaren en mandoline, tovert Willem met woord en klank, luchtig en doodernstig, droevig en blij, levenslustig en soms donker, aaneengeweven met zijn spitse en waarachtige 'vertellementen'.

Vermandere kan immers als geen ander zijn liedjes over het leven, personen en gebeurtenissen op een conferenceachtige manier en met een unieke mimiek aan elkaar breien!

Concert
vzw De Wanhoop is trots op donderdag 10 november een concert te mogen aanbieden in GOC Racing, Markt 20 te 9890 Gavere van Willem Vermandere, Pol Depoorter en Freddy Desmet. Willem Vermandere brengt op 28 oktober een nieuwe cd uit en De Wanhoop is er als eerste bij voor de première.

Het concert begint stipt om 20u00, de deuren zwaaien reeds open omstreeks 19u00. In de 11 novemberdagen staan oorlog en vrede centraal in dit vredesconcert.

Info en tickets via www.wanhoop.be of via Thibaut Béatse op het nummer 09/384.68.52. en Franklin Hermie op het nummer 0485/19.88.03. Kaarten kosten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here