WIE LIEGT, DIE BLIJFT

Issam moet nog tot 2015 brommen in de gevangenis Leuven-Centraal. Hij heeft drugs gedeald en diefstallen met geweld gepleegd. Maar de vraag is of Issam wel Issam is ? En waar hij dan vandaan komt? Tijdens een gesprek van 40 minuten verandert hij 3 keer van versie: “Ik ben geboren in Marokko, ben verhuisd naar Tunesië, maar ik ben eigenlijk Algerijn”, vertelt Issam aan de ondervragers van Dienst Vreemdelingen Zaken.

Op de documenten die hij in Italië kreeg staat als geboorteplaats Palestina. Het is met andere woorden een kluwen. Issam liegt en dat recht heeft hij. Telefacts bezoekt samen met een team van DID, de Dienst Identificatie van gedetineerden, de gevangenissen om uit te vissen wie waar vandaan komt. Op dit ogenblik zitten 3000 illegalen opgesloten in Belgische gevangenissen. Dat is bijna een derde van de totale gevangenispopulatie. Repatriëren lijkt de meest logische oplossing, maar dat lukt in veel gevallen niet. “We kunnen iemand pas het land uitzetten als we weten waar naartoe. Als we weten waar die persoon vandaan komt”, verduidelijkt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van Dienst Vreemdelingen Zaken. “En dan moet het land in kwestie zijn onderdaan nog terug willen, natuurlijk”. Het is een kluwen: illegalen liegen en andere landen doen vaak moeilijk.

Maryvonne Jacquemin van Dienst Vreemdelingen Zaken stelt het onomwonden: “Ik denk dat sommige thuislanden minder graag meewerken om illegale criminelen terug te nemen, omdat ik denk dat men zijn criminelen liever in een ander land heeft dan het zijne…”. En op die manier komen illegale criminelen, na hun gevangenisstraf, gewoon terug op straat terecht. Met een bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten… wat niet altijd gebeurt. Uitzonderlijk mag reporter Wannes Peremans voor Telefacts de verhoren in de gevangenis bijwonen. In het zog van de speurders van Dienst Vreemdelingen Zaken.

Telefacts : dinsdag 18 oktober 2011 om 20u40 op VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here