Amerikaanse filmploeg komt naar Erembodegem

De Belgische Vereniging voor Luchtvaartgeschiedenis (v.z.w. BAHA) werkt sinds 2002 samen met het Amerikaanse productiehuis Rendez Vous-films aan een prestigieuze documentaire omtrent de lotgevallen van de Amerikaanse jachtpiloot Bill Grosvenor. Deze vliegenier kwam in november 1943 met zijn valscherm aan de grond bij Mariekerke. Hij zette het op een lopen om uit de handen van de Duitsers te blijven. Met de hulp van de lokale bevolking slaagde hij er in Brussel te bereiken, waar hij maandenlang een onderkomen vond bij de leden van de geroemde Komeetlijn.

Door een intrige van verraad en dubbelagenten werd Bill evenwel in juni 1944 opgepakt en in de gevangenis van Sint-Gillis opgesloten. Na een traumatische periode van mishandeling werd hij kort voor het binnentrekken van de Britse troepen in Brussel op een trein richting Duitsland gezet, maar deze werd door leden van de NMBS gesaboteerd en zo kwam Bill, samen met tientallen andere lotgenoten, toch nog op vrije voeten terecht.

Dit hele verhaal wordt nu uitgebreid uit de doeken gedaan in een documentaire film waarvoor kosten nog moeite gespaard werden. Een voorsmaakje krijgt u al voorgeschoteld op de website http://www.alpheusmedia.com. De leden van BAHA werden opgenomen in het researchteam, doch hun meest in het oog springende bijdrage was berging van het wrak van Bill's Thunderbolt in de zomer van 2002. De meest opgemerkte figuur bij deze operatie was niemand minder dan Bill Grosvenor zelf, die zestig jaar na datum zijn eigen toestel weer voor ogen kreeg. Sindsdien is de cockpit van zijn machine een expositiestuk in "Broken Wings", het museum voor luchtvaartarcheologie dat in juni van dit jaar zijn deuren opende in de Leuvestraat te Erembodegem – zie ook www.bahaat.be.

Op zaterdag 22 oktober e.k. gaat de film in première in het Koninklijk Museum voor Krijgsgeschiedenis te Brussel. De eregasten die avond zijn Prins Filip, de Amerikaanse ambassadeur en de minister van defensie. Ook de leden van het BAHA Archaeology Team staan op de lijst van de genodigden – de Amerikaanse producenten verklapten ons al dat de berging van het vliegtuigwrak "de kers op de taart is" aan het einde van de anderhalf uur durende film.

Om hun dankbaarheid te betonen voor het werk van BAHAAT stelden ze zelf voor om de film op zondag 23 oktober, om 14 uur, te projecteren in het Broken Wings Museum.

Geïnteresseerden die dit evenement willen bijwonen, kunnen een plaatsje reserveren via cynrik@telenet.be – het aantal zitplaatsen is beperkt. De Amerikaanse ploeg zal de film inleiden.

De toegangsprijs bedraagt 2.5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here