Containerpark, foutenmarge tot 8kg kan niet

Inzake de containerparken heeft Els Keytsman, gemeenteraadslid Groen! Aalst al enkele brieven geschreven naar het Aalsterse Schepencollege. De schepen van Milieu Stylemans is tevens voorzitter van ILVA. Door de vele mankementen aan het nieuwe systeem, dreigt het maatschappelijk draagvlak voor sorteren en containerparken te verdwijnen. Daarom heb ik gevraagd:

– de weegschalen na te kijken. Volgens sommige bezoekers bedraagt de foutenmarge tot 8 kg; dit kan echt niet

– aparte weegschalen voor mensen de te voet komen of met de fiets. De weegschalen zijn namelijk berekend op het minimumgewicht van een personenwagen en niet van een fiets. Daardoor worden mensen die te voet komen of met de fiets zwaar financieel gestraft, wat echt niet kan.

– andere betaalmogelijkheden zoals bancontact voorzien, en zeker de mogelijkheid om briefjes om te wisselen in muntstukken. Het kan niet dat je telkens op een kredietknop van 5 euro moet drukken omdat die andere betaalmogelijkheden niet zijn voorzien.

Als reactie op deze vragen heeft ILVA in de pers al laten weten om inderdaad andere betaalmogelijkheden te voorzien, de tarieven aan te passen, en een oplossing te zoeken voor de mensen die te voet of met de fiets komen.

Tegelijk blijven wij vragen naar de afschaffing van de jaarlijkse afvalbelasting van 37,5 euro die elk Aalsters gezin nog steeds moet betalen. Het kan niet dat betalende vuilniszakken worden ingevoerd, de containerparken betalend worden, en dat er nog steeds een jaarlijkse forfaitaire belasting moet worden betaald.

Groen! Aalst blijft dit verder opvolgen. De vragen die we gesteld hebben vindt u op onze website zegt Els Keytsman, gemeenteraadslid Groen! Aalst.

Afvalophaling en -verwerking is steeds een bevoegheid van de gemeenten geweest. Het is ook de gemeente die kostprijs van verwerking en ophaling moet ophoesten (=de belastingbetaler uit die gemeente). Daarom al die verschillen in reglementen.

ILVA is er alvast in geslaagd om de gemeenten op haar grondgebied hetzelfde systeem te laten hanteren. Over de tarieven: teveel verschillende tarieven zou het zo ingewikkeld maken dat mensen het containerpark zouden gaan mijden. In Aalst krijgt elk gezin 100 kg gratis, papier en glas kan je ook gratis laten ophalen (veertiendaagse ophaling), en PMD kan je laten ophalen in blauwe zakken.

Wij hebben alvast gevraagd het ganse systeem te evalueren en de tarieven worden zeker herbeken zegt ILVA.

Website Groen! Aalst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here