Langdurige verdwijning, man leefde 2 jaar in Bos

Mohamed El Amin Bouazza, een Belg van Marokkaanse origine, verdween op 18 december 2003 in Casablanca. Hij was toen 21 jaar. Aangezien Mohamed met ernstige psychische problemen kampt, deed zijn moeder dadelijk aangifte van deze onrustwekkende verdwijning bij de Marokkaanse en later ook bij de Belgische autoriteiten. In maart 2004 deed zij beroep op Child Focus, waar met goedkeuring van het parket van Antwerpen en na diplomatiek overleg via de FOD Buitenlandse zaken werd beslist om over te gaan tot de uitzonderlijke verspreiding van opsporingsaffiches in Marokko.

In juli 2004 konden er dankzij samenwerking met Najat Saadoune, voorzitster van de Brusselse ontwikkelingsorganisatie Dar El Ward vzw, 5000 affiches worden verspreid in Marokko. Naast deze campagne, die mede werd ondersteund door een plaatselijke NGO en door het Belgisch Consulaat-generaal te Casablanca, werd ook ruchtbaarheid gegeven aan Mohameds verdwijning via diverse Marokkaanse media. Ondanks verschillende getuigenissen, kon de jongeman toen evenwel niet worden gelokaliseerd.

In juli 2005 werden nogmaals 500 affiches van Child Focus verspreid in Marokko, dit keer mét succes. Op 12 september getuigde een man, die Mohamed had herkend op een affiche in een politiecommissariaat te Tétouan, dat de jongeman zich ophield in de omgeving van Rabat. De getuigenis werd bevestigd aan de hand van videobeelden, waaruit bleek dat de volledig vervreemde Mohamed overleefde door te bedelen en zich 's nachts terugtrok in de bossen. Dankzij de tussenkomst van de Belgische consul en financiële steun van de stichting Hassan II, kon hij op 20 september onder begeleiding van Najat Saadoune worden gerepatrieerd.

Inmiddels werd Mohamed herenigd met zijn moeder en wordt er gezorgd voor een gepaste psychische begeleiding zegt de woordvoerder van Child Focus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here