Gratis kippen als voedsel voor de vos

Nadat de gemeente Haaltert enkele jaren geleden gratis kippen uit een legbatterij uitdeelde om het groente-, fruit- en tuinafval te beperken in hun gemeente zijn er wellicht nog weinig kippen over. Een deel zal wellicht in de kookpot zijn terecht gekomen en de rest was een tussendoortje voor een vos die de buurt onveilig maak. Gevogelte staat immers bovenaan op het verlanglijstje bij de vossen.

Houders van kippen en ander pluimvee worden de jongste maanden geteisterd door vossen die de kippenhokken systematisch komen leegroven. Daarom hebben amateur-pluimveehouders hebben zich verenigd en zamelen handtekeningen in om het gemeentebestuur onder druk te zetten om maatregelen te nemen. Volgens de dienst leefmilieu van Haaltert is een vos niet schadelijk en een vos valt zeker niemand aan. Verder verklaarde de man aan de telefoon dat een vos geen drager is van hondsdolheid maar dat het probleem wel deze avond besproken zal worden op de gemeenteraad.

De vos een beschermd dier en mag daarom geen kwaad gedaan worden maar wie bezoek heeft gekregen van het roofdier spreekt andere taal. De amateur-pluimveehouders kunnen enkel toekijken hoe hun hokken leeggeroofd worden. We vonden op internet advies om het pluimvee op een veilige manier te huisvesten. Een draad van twee meter hoog, onderaan met betonplaat en bovenaan met een naar buiten overhellend gedeelte of elektriciteitsdraad/gesloten volière/afsluitbaar nachthok.

Sommige buurtbewoners stellen zich de vraag wie verantwoordelijk is als een automobilist een ongeluk veroorzaakt door toedoen van een overlopende vos, wie betaalt de schade aan de wagen, hoe zal een rechter of verzekering reageren indien een automobilist door het ontwijken van het dier een voetganger aanrijd. Bij een hond kan je de identiteit van de eigenaar terug vinden maar bij Reinaert is dat een ander geval.

Volgens de website www.vilt.be (Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw) zijn schademeldingen bij het provinciebestuur dagelijkse kost. Daarnaast komt de volksgezondheid in het gedrang. Rabiës of hondsdolheid kan een ware epidemie veroorzaken. De vossenlintworm is eveneens een reëel gevaar voor de volksgezondheid. Maar ja, eerst moet er een ramp gebeuren, dan pas willen de poppen dansen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here