Zaterdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag

Zaterdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. EVA vzw roept dan ook heel Vlaanderen op om die ene dag vlees en vis aan de kant te laten staan en voor iets vegetarisch te kiezen. En er is nog meer goed nieuws voor de gezondheid, de dieren en onze planeet: gisteren ontving EVA de cultuurprijs voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk van de Vlaamse Overheid. Vleesloos is in.

Veggie zit in de lift
Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt, blijkt uit een onderzoek onder 2000 landgenoten dat iVOX recent uitvoerde in opdracht van EVA vzw en de Stad Gent. Het aantal mensen dat zich een rasechte vegetariër noemt, is nog steeds vrij beperkt: 1,5% van de Vlamingen eet nooit vlees of vis, maar neem je daarbij de mensen die slechts bij uitzondering vlees of vis eten (2,5%), en zij die geen vlees maar wel nog vis eten (1,6%), dan kom je aan 5,6% van de Vlamingen ofwel ruim 350.000 mensen die zelden of nooit vlees eten. De groep parttime-vegetariërs of flexitariërs (die een paar keer per week vegetarisch eten) beslaat nog eens 6% of ruim 375.000 mensen. En die groep zal nog vergroten, want maar liefst 1 op 2 Vlamingen geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten.

De belangrijkste reden om meer vegetarisch te eten blijkt voor de meeste mensen gezondheid te zijn (46%), gevolgd door het willen leren kennen van nieuwe smaken (34%), het milieu (24%), en dierenwelzijn (22%).

Cultuurprijs
Gisteren werd EVA vzw voor haar werk rond de promotie van vegetarische voeding nog beloond met de Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenwerk. Volgens de jury verdient EVA die prijs omdat ze vegetarische voeding bij het grote publiek bekend maakte, vooral met de campagne Donderdag Veggiedag. De jury vindt EVA “een krachtige en succesvolle beweging, die aantoont hoeveel onvermoede mogelijkheden er zijn op het vlak van sociaal-cultureel werk.”

Tobias Leenaert (directeur EVA vzw): “De prijs is een heel mooie erkenning van ons werk, en het is hoopgevend te zien dat de Vlaamse Overheid belang hecht aan het thema vleesvermindering, en kan appreciëren hoe wij er rond campagne voeren. Een prijs voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk helpt ook om de sector even in het zonlicht te zetten. We hopen bovendien dat deze symbolische erkenning zich zal vertalen in nog betere en blijvende structurele ondersteuning van deze levensnoodzakelijke sector.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here