Decadente Lottowinst maakt ongezond

Recent won een vrouw in Ierland de Eurosuperpot van 115 miljoen Euro (3 miljard Bf.). Ze wordt daarmee van de ene dag op de andere rijker dan supervoetballer David Beckham. Deze week is er een Vlaming aan de beurt met 7.500.000 Euro of 300 miljoen oude Belgische franken. En het hadden 15 miljoen Euro of 600 miljoen Bf. kunnen zijn. Het grootste bedrag dat in België ooit zal worden uitgekeerd. En ons land geilt nu al op de Superlotto van 7 miljoen op maandag 17 oktober… Alles is super en schandalig. Brood en spelen zijn de sleutelwoorden.

Vraag is : 'Wat gebeurt er psychologisch en sociaal met iemand die plots zo rijk wordt ?'

Vooreerst komt er een enorme stressverhoging op zo iemand af. Alles wat tot de dagelijkse geplogenheden en gewoonten behoorde komt van de ene op de ander minuut op de helling te staan. Het leven wordt ondersteboven gehaald. Niet voor korte tijd maar voor altijd ! Vakantie die altijd vakantie is en daardoor niet meer ontspannend kan zijn. Plotse veranderingen in iemands sociale,emotionele én financiële leven (tekort of teveel) zijn vaak de ingrediënten voor depressiviteit.

Het vele geld baart ook vele zorgen. Een blijvende vertrouwenscrisis of paranoïa is het gevolg. Waar moet ik hiermee naartoe ? Wie is er te vertrouwen en wie niet ? Met zulke grote bedragen is er echter niemand (ook banken niet) meer te vertrouwen. De grens van het ethische wordt hier immers overschreden. Iedereen gaat er van uit dat een miljoentje meer of minder de winnaar wel niet zal kunnen deren…

Sociaal gezien wordt een superlottowinnaar gedepersonaliseerd. Men ziet niet meer de persoon van de winnaar maar énkel zijn miljoenen. De omgeving heeft enkel nog Eurotekens in de ogen. Ook al zou hij zijn miljoenen weggeven. Hij blijft voor de rest van zijn leven en ver daarna 'de man of de vrouw die de lotto won'. Het straalt zelfs af op zijn naaste omgeving en familie.

De psychologische gevolgen zijn dan ook dikwijls dramatisch : 'Zien mensen me nog om wie ik ben, of om wat ik bezit ?'. Het wantrouwen in de medemens gaat nooit meer weg.

Daarom is het ethisch niet meer verantwoord om één enkel individu op te zadelen met deze 'super-prijzen'. Het veroordeelt iemand tot een verarming voor wat zijn persoonlijke en sociale leven betreft. Emotionele en sociale aspecten behoren ook tot het begrip 'gezondheid' zoals de Wereldgezondheidsorganisatie het definieert. (gezondheid = toestand van lichamelijk,emotioneel en sociaal welbevinden). Teveel geld maakt dus niet alleen ongelukkig maar ook ongezond.

Daarom beter om de vele lottomiljoenen te verdelen over meerdere winnaars.

Bob Vansant
psychotherapeut – www.bobvansant.cjb.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here