Armen zijn het beu hulp te krijgen

Armen hebben schrik van vensterenvelop, armen weigeren kinderen naar kleuterschool te sturen of mensen in armoede willen geen opvoedingssteun. Mensen in armoede zitten gevangen in clichés die hun deelname aan de samenleving blokkeren.

Daarom is de inzet van ‘opgeleide ervaringsdeskundigen’, naast andere structurele maatregelen, noodzakelijk om generatiearmoede te bestrijden. Dat is de conclusie van het Europees project ‘The Missing Link’.

Misvattingen over armoede.

Volgens The Missing Link zijn structurele maatregelen noodzakelijk om aan armoedebestrijding te doen, maar ze kunnen slechts effect hebben als bij de uitvoering ook rekening gehouden wordt met de belevingswereld van mensen uit de diepe armoede.

De voorbeelden zijn legio:

• Sommige mensen uit de generatie-armoede sturen hun kinderen niet naar de kleuterschool. Dit is niet omdat ze niet inzien dat onderwijs belangrijk is. Vaak is dat omdat ze zelf negatieve en pijnlijke ervaringen hebben met de school en dat willen ze hun kind niet aandoen.

• Mensen uit armoede zullen minder vaak een beroep doen op opvoedingsondersteuning. Dit is niet zozeer omdat ze denken dat ze alles al weten, integendeel. Dit is uit angst gezien te worden als een slechte moeder of uit angst dat hun kind gaat geplaatst worden.

• Als de RSZ een ‘vensterenvelop’ stuurt naar iemand uit armoede, wordt daar vaak niet op gereageerd. Mensen uit armoede hebben dikwijls angst voor het negatieve nieuws dat ze gewend zijn te krijgen met zo’n brieven, dus worden ze niet geopend.

Ervaringsdeskundigen inschakelen.

Het zijn maar enkele voorbeelden hoe de wereld er anders uitziet door de ogen van wie in armoede leeft.

Een ‘opgeleide ervaringsdeskundige’ kijkt door dezelfde bril naar de wereld. De inbreng van de opgeleide ervaringsdeskundige binnen de RSZ heeft bijvoorbeeld gemaakt dat de dienst zich bewust geworden is van de negatieve connotatie bij vensterenveloppen.

In Vlaanderen zijn er vandaag 65 ‘opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting’ aan het werk.

Zij werken in de hulpverlening maar ook bij de VDAB, Kind&Gezin, OCMW en de Federale Overheid.

‘Opgeleide ervaringsdeskundigen’ zijn niet zomaar ervaringsdeskundigen. Het gaat om mensen die zelf van jongs af aan in armoede leefden, maar gedurende vier jaar een specifieke opleiding volgden om de brug te slaan tussen lotgenoten en de rest van de samenleving.

http://www.vzwdelink.be

In samenwerking met www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here