De wereld is gaan slapen

In september 2011 kwam het nieuws dat de suïcidecijfers in ons land blijven stijgen. Elke dag overlijden er drie Vlamingen door zelfdoding, tien keer zoveel mensen doen een poging. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is suïcide de tweede doodsoorzaak, na verkeersongevallen. Ouders van kinderen die zijn overleden door suïcide richtten daarom vzw Ga Voor Geluk op.

Inmiddels is Ga Voor Geluk uitgegroeid tot een erkend orgaan dat wetenschappelijke en creatieve projecten initieert en ondersteunt die het welzijn in Vlaanderen verhogen. Dit vanuit de overtuiging dat aandacht voor de geluksfactor van elk individu de eerste stap is bij het terugdringen van depressie en suïcide. het begint bij het begin.

Een zeer bijzondere productie “de wereld is gaan slapen” rond welzijn, met in de hoofdrollen, Antje De Boeck, Jeroen Van Haele, Levien en Ronny Verbiest gaat op donderdag 6 oktober 2011 in premiere (CC DE MUZE IN MEISE) en een bijhorende singel ‘de wereld is gaan slapen’ gezongen door Levien, is vanaf volgende week te horen op de radio.

DONDERDAG 6 OKTOBER 2011 OM 20U
CC DE MUZE IN MEISE

In de warmte van de avond jagen vier mensen het leven na.

DE WERELD IS GAAN SLAPEN
Antje De Boeck – Jeroen Van Haele – Levien – Ronny Verbiest
De vrouw spreekt. Ze is alleen thuis, haar man komt straks wel, alleen nu nog even niet. Haar twee kinderen slapen. De tijd jaagt haar na. Zij is de moeder die afscheid nam van haar moeder, de cirkel is niet meer rond. Het verleden is voorbij en de toekomst verdraagt geen plannen. Een monologue interieur over de warmte van haar kindertijd, over verloren helden en vergane dromen van de jonge vrouw die ze was. Een brok tederheid en colère, in woorden die alleen worden gezegd als de wereld is gaan slapen.

De dichter schrijft het liefst in het zuiden, in het dorp op de heuvel bij de muur van het oude kerkhof van Mérindol. Hij zoekt in het zuiden wat hij in het noorden niet meer vindt, tijd en eenvoud. De oude Jean, zijn enige dochter Louise en haar man Georges geven hem een bed, eten en wijn. In zijn hoofd zindert het geheimzinnige verhaal van Marie-Louise Badet die haar geliefde en kind verloor en daarna zevenenveertig jaar niet meer sprak. Een verhaal, een vertelling die troost zoekt bij de amandelboom, als de wereld is gaan slapen.

De zanger zingt onophoudelijk, samen met zijn beste vriend die zijn handen aan de muziek geeft. Ze verdwalen in klanken tot het ultieme lied ontstaat. Een titel hebben ze al … De wereld is gaan slapen.

Actrice Antje De Boeck doet de vrouw leven, krachtig, teder, hard. Een vrouw en haar bedreigd geluk.

Auteur en VRT-producer Jeroen Van Haele vertelt. Een verhaal van illusies en pijn midden mensen die herkenbaar zijn, in een Provençaalse zomer die schaduwen kent.

Zanger Levien zijn stem is gedrenkt in de grofste korrels van het zoute zand. De Tom Waits van Vlaanderen zingt eigen Nederlandstalige composities, en nu en dan een lied dat hij zelf had willen schrijven.

Rony Verbiest geeft het gevoel een geluid. Een man die de voorstelling laat drijven op stuwende klanken en fijnzinnige melodieën.

Deze voorstelling is een samenwerking met ‘Ga Voor Geluk’, de vzw die met wetenschappers en vrijwilligers werkt aan projecten die het welzijn in Vlaanderen stimuleren. www.gavoorgeluk.be

De wereld is gaan slapen is geschikt voor een volwassen publiek en voor jongeren vanaf 15 jaar.

www.liveconcerten.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here