Actie reinigingsdiensten Brussel is stank voor dank

“De N-VA erkent uiteraard het stakingsrecht, maar het gaat niet op dat enkele honderden vuilnismannen urenlang de hoofdstad en het halve land platleggen. Wat kost dit aan extra veiligheidsmaatregelen én aan de economie in het algemeen? De mensen die naar Brussel komen werken worden urenlang gegijzeld, terwijl het net zij zijn, die de 600 miljoen euro extra voor Brussel zullen ophoesten.” Dat zegt Senator en Brusselaar Karl Vanlouwe van de N-VA. Vanlouwe wil dat, zoals in andere beschaafde landen, politie en justitie gepast optreden tegen deze praktijken.

Dat de reinigingsdiensten ongerust zijn over de gevolgen van het akkoord dat de onderhandelende partijen hebben gesloten over de vereenvoudiging van de Brusselse instellingen, kan de N-VA best begrijpen. Het is dan ook een zeer minimalistisch, ja slecht akkoord. Maar onaangekondigd en zonder toestemming belangrijke kruispunten blokkeren: dat kan niet. “Brand stichten is een strafrechtelijk feit: waarom pakt de politie deze mensen niet gewoon op? In onze buurlanden zou je dit eens moeten proberen…” zegt Vanlouwe.

Het institutionele akkoord voorziet dat de dienst die instaat voor het proper houden van de gewestwegen, wordt overgeheveld naar de Brusselse gemeenten. Vanlouwe: ““Na de eerste negatieve reacties gisteren kunnen we ons vandaag opnieuw afvragen of Brussel – in ruil voor een zeer belangrijke herfinanciering van 600 miljoen euro per jaar – inderdaad een eenvoudiger, beter en efficiënter bestuur zal krijgen. De toon is alvast gezet. En intussen krijgen de driehonderdduizend pendelaars stank voor dank.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here