Strenge straffen tegen sluikstorters

Vandaag sprak de rechter strenge straffen uit tegen sluikstorters. Een goed signaal want steeds meer afval, ook huishoudelijk afval, komt terecht in bermen en parkings langs de autostrade. De verschillende mislukte campagnes tegen het sluikstorten en het zwerfvuil tonen de tekorten van het afvalbeleid aan. Een structurele oplossing dringt zich op. Spirit-parlementslid Jos Bex vraagt minister Kris Peeters met nadruk om nu eindelijk werk te maken van een pro-actieve aanpak, namelijk de internalisering van de afvalkosten.

Hoe goedbedoeld ook, bij onveranderd beleid zal steeds meer afval illegaal gedumpt worden. Op vraag van spirit is in het huidig regeerakkoord het principe van de internalisering van de afvalkost opgenomen. Bij internalisering van de afvalkosten betaalt de consument bij de aankoop van een product meteen zijn bijdrage voor de afvalverwerking. Wanneer je dit koppelt aan een terugnameplicht door bedrijven van alle afvalgoederen, heeft niemand nog belang bij sluikstorten.

"Terugnameplicht door bedrijven van álle afvalgoederen, internalisering van de afvalkosten in de productieprijs en overschakeling op milieuvriendelijke en technisch hoogstaande sorteer- en verwerkingsinstallaties vormen de enige remedie tegen sluikstorten en zwerfvuil", zegt Jos bex. "Zwerfvuil en sluikstorten zijn verwerpelijke symptomen van asociaal maatschappelijk gedrag. Maar ze zijn evenzeer het gevolg van een onvoldragen afvalbeleid." Bron: Jos Bex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here