Ine (18) zoekt 10 000 jobs

Op donderdag 20 oktober 2011 is het de campagne Work for Change van Zuiddag. Meer dan 10 000 leerlingen uit Vlaanderen en Brussel gaan dan één dag werken. Hun loon schenken ze aan jongeren uit Tanzania. Scholieren uit 130 deelnemende scholen in Vlaanderen en Brussel nemen deel. Ine Schockaert, 18 jaar en campagneleidster van Zuiddag, is op zoek naar bedrijven, organisaties en particulieren die een werkplek willen vrijmaken voor deze jongeren.

Op de jobbank van Zuiddag (via www.zuiddag.be) worden alle aangeboden jobs verzameld. Een jongere voor één dag tewerkstellen kost 40 euro. De leerlingen worden verzekerd door de school.

Knelpuntberoepen en topjobs

Door op zoek te gaan naar een job voor één dag leren scholieren ondernemen en solliciteren. ‘Vaak komen ze voor de eerste keer in contact met de werkvloer. Voor bedrijven, organisaties en knelpuntberoepen is het een manier om contact te maken met mogelijke toekomstige werknemers.’, verduidelijkt Ine.

Voor de campagne van 2011 zijn opnieuw heel wat unieke jobs te vinden in de jobbank: sidekick van Peter Van de Veire bij MNM, burgemeester of politiekorpschef, voetbaltrainer bij Germinal Beerschot of aan de slag in het Vlaams parlement.

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, staat ook zijn eigen job af: “Zuiddag is een hele nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking die veel verder gaat dan 100 euro aan een goed doel geven. Je hebt natuurlijk de steun voor een duurzaam ontwikkelingsproject in het Zuiden. Maar daarnaast worden jongeren bewust gemaakt van Noord-Zuidthema’s. Bovendien kunnen ze hun eerste werkervaring opdoen. En wijzelf kwamen door Zuiddag in contact met heel wat waardevolle potentiële jobstudenten”.

Opbrengst voor ondernemende jongeren

In 2011 werkt Zuiddag samen met de ngo Trias voor ondernemende jongeren in Tanzania. Met de opbrengst van de werkdag investeert Trias in Mviwamo, een jonge boerenbeweging in Tanzania. Die kan de extra steun goed gebruiken, want door de extreme droogte trekken veel plattelandsjongeren naar steden, waar ze ten prooi vallen aan typische stadskwalen.

Op eigen kracht proberen de jongeren het tij te keren. In het stadje Namanga willen ze een eigen multifunctioneel centrum bouwen. Daar zullen ze elkaar ontmoeten, vormingen organiseren, microkredieten verstrekken en ook maïs en bonen opslaan.

In juli gingen 3 Vlaamse jongeren naar Tanzania om de eerste stappen van dit project mee te volgen. In oktober zijn de Tanzaniaanse jongeren in België om te vertellen wat ze met de opbrengst van de Work for Change campagne zullen doen.

Jobs posten voor Work for Change kan via www.zuiddag.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here