Poëzieroute in Machelen-aan-de-Leie

Machelen aan de Leie, een authentiek Leiedorp, toont nog steeds zijn voortdurende eigenheid als dorp. Menig bezoeker wordt er getroffen door het thuisgevoel, het gevoel van geborgenheid dat het dorp uitstraalt. Het is niet enkel de geboorte -en leefplaats van de schilder Roger Raveel, de bekendste inwoner van Machelen, maar ook menig Machelaar is trots op de oude dorpskern met de mooie kerk aan de oevers van de Leie.

Het is dit gegeven van geborgenheid dat de werkgroep deze keer inspireerde om een poëzieroute uit te werken. Daarbij werd ook gedacht aan het seizoen waarin deze route plaatsvindt. U zult niet enkel verwijzingen naar de herfst vinden, maar sommige gedichten werden ook gekozen voor de eigenheid van de plaats en versterken zo het karakter van de plaats waar ze tijdelijk staan. Het gedicht van Paul Demets 'Schilder en model' werd voor deze route geschreven en bevindt zich dan ook op het pleintje van de Nieuwe Visie met de Muur van de Verbeelding, gemaakt door Roger Raveel.

Er werd gekozen voor een selectie van gedichten van Vlaamse dichters: Miriam Van Hee, Geert De Kockere, Marnix Gijsen, Roland Jooris, Jo Gisekin, Hugo Claus, De Mens, Herman De Coninck, Kristien Hemmerechts, Christine D'haen, Adriaan Magerman, Frans De Wilde, Paul Demets, Albert De Vos en Anton van Wilderode, twee Nederlandse dichters (Johanna Kruit en Rutger Kopland) en één Frans dichter, Charles Péguy. Dit toont ook aan dat de thematiek van deze route niet enkel een gegeven is voor Machelen alleen. De kinderen van de basisschool van Machelen tonen ook hoe er creatief kan worden omgegaan met poëzie.

Tijdens de periode van de poëzieroute, van 16 oktober tot en met 26 december, kunt u in de Sint-Corneliuskerk een tentoonstelling met beeldend werk van de kunstenaar Marcase bewonderen. Hierbij kunnen we uiteraard niet nalaten te vermelden dat nog tot en met 27 november de tentoonstelling 'Het dorp is de wereld' loopt in het Raveelmuseum.

Op zondag 16 oktober om 15 u vindt de feestelijke opening en inwandeling van deze poëzieroute plaats met voorlezen van gedichten.

Programma 16 oktober:
15u: onthaal met koffie
15.15 u: inleiding
15.30 u: start inwandeling en voorlezen van de gedichten
rond 17 u: aperitief en muziek

Praktisch
Poëzieboekje met de gedichten en de route (

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here