In een dag van prostaatkanker af

500ste Brachybehandeling in TweeSteden ziekenhuis. Het team van uroloog Rob Davits voert vandaag de vijfhonderste brachybehandeling uit voor de behandeling van prostaatkanker. Dat het TweeSteden ziekenhuis vooruitstrevend is op het gebied van Brachytherapie, blijkt ook uit een te starten uniek onderzoek op dit gebied onder leiding van Davits.

Onderzoek
Binnen het onderzoek krijgen patiënten hormonen toegediend om de prostaat te verkleinen, alvorens ze brachytherapie kunnen ondergaan. “Nu we een aantal jaren bezig zijn, blijkt dat juist die mensen zich qua bijwerkingen eerder beter voelen en dat hun PSA-waarden, simpel gezegd de kankerwaarden, laag blijven”, legt Rob Davits uit. “De patiënten die wij behandelen hebben meer dan 95% kans op 10 jaar tumorvrije overleving”. Het is een inzicht waarmee het TweeSteden ziekenhuis zich onderscheidt van de ongeveer tien andere brachycentra in Nederland.

Dagbehandeling
Bij brachytherapie worden kleine radioactieve bronnen ingebracht in de prostaat. Sinds juli is het een ingreep die de urologen van het TweeSteden ziekenhuis samen met de radiotherapeuten van het Instituut Verbeeten uitvoeren in dagbehandeling. Patiënten brengen anderhalf uur onder volledige narcose door op de operatiekamer en in die tijd doen de artsen hun werk. Patiënten met prostaatkanker kunnen dus in één dag van prostaatkanker af zijn met brachytherapie.

Samenwerking
Er zijn veel voordelen van de brachytherapie die bedoeld is ter genezing van gelokaliseerde prostaatkanker (kanker die nog volledig binnen de prostaat zit). De snelheid waarmee de therapie uitgevoerd wordt en het relatief snelle herstel zijn wat Davits betreft pluspunten. In het TweeSteden ziekenhuis schuilt de kracht van het succes ook in de samenwerking met Instituut Verbeeten en de Universiteit van Tilburg. Bron http://www.tweestedenziekenhuis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here