25 kg munten uit de 18 e eeuw ontdekt in Vlaanderen

Enkele weken geleden ontdekten detectoramateurs in het zuiden van de provincie Limburg een van de grootste muntschatten die ooit in Vlaanderen is gevonden. De schat dateert uit de 18 e eeuw, weegt ongeveer 25 kg en omvat minstens 5000 tot 6000 koperen munten. De schat werd ontdekt door zes leden van de vereniging Prospector Vlaanderen. Hun zoektocht gebeurde op verzoek van de eigenaar nadat in het verleden al verschillende vondsten op het terrein werden gedaan.

Wetenschappelijk belang
Wetenschappelijk gezien is de muntschat erg belangrijk. Er is immers geen enkele vondst bekend die een groot aantal koperen munten uit de 18 e eeuw bevat. Koperen munten werden in deze tijd immers uitsluitend als wisselgeld gebruikt. Het opsparen van grote sommen kopergeld was dan ook zinloos.

Wetenschappers staan momenteel dan ook voor een raadsel en heel wat extra onderzoek zal nodig zijn om een verklaring te vinden voor deze enorme schatvondst. Bovendien wordt met de vondst een onverwacht nieuw venster geopend op het gebruik van pasmunt tijdens de
tweede helft van de 18 e en het eerste kwart van de 19 e eeuw.

Vlotte samenwerking tussen overheid en detectoramateurs De vondst is door Prospector Vlaanderen gemeld bij de cel Archeologie van de afdeling Monumenten en Landschappen. Deze correcte en vlotte melding is te danken aan een recente positieve dialoog die is opgestart tussen verenigingen van detectoramateurs en Vlaamse archeologen. Een werkgroep bereidt momenteel een toekomstige wettelijk geregulariseerde samenwerking voor tussen hobbyisten en professionele archeologen.

De vindplaats van de schat zal worden opgenomen in de Centrale Archeologische Inventaris van Vlaanderen. De locatiegegevens van dergelijke vondsten zijn immers erg belangrijk voor archeologen.

Toekomst van de schat
Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) zal de vondst conserveren en in samenwerking met een deskundige verder onderzoeken. In overleg met de eigenaar en de vinders zullen ook de mogelijkheden voor een aanvullende archeologische evaluatie van het terrein worden onderzocht.

In samenwerking met de verschillende betrokken besturen en de eigenaar zal naar een bestemming voor de schatvondst worden gezocht.

Bron: Monumenten en Landschappen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here