Griep, wie niet geprikt is, is gezien!

Elk jaar maakt het griepvirus slachtoffers in ons land. 65-plussers en mensen die lijden aan een chronische ziekte, doen er dan ook goed aan zich jaarlijks te laten inenten tegen griep veroorzaakt door het influenzavirus. Een vaccin kost maximaal tien euro en wordt in vele gevallen voor de helft terugbetaald.

Elke winter heeft twintig procent van de Belgen af te rekenen met griep. Voor de meeste van hen volstaat het om een weekje uit te zieken. Mensen die tot de risicogroep behoren, nemen beter het zekere voor het onzekere en laten zich best vaccineren. Naast 65-plussers, mensen met hart- of longziekten en diabetes, behoort ook iedereen die in nauw contact leeft met deze mensen tot de doelgroep. Personen die samenwonen met risicopersonen, of er beroepshalve dikwijls mee omgaan, doen er daarom ook goed aan zich te laten inenten.

Met een voorschrift van de huisarts kan je een vaccin kopen bij de apotheker. Bewaar het vaccin in de deur van je koelkast, of het is waardeloos. Het griepvaccin kost maximaal 10 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan 65-plussers en aan wie lijdt aan een chronische aandoening.

Een griepvaccinatie betekent niet dat je onmogelijk ziek kan worden, maar de kans op griep (influenza) is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af. Een griepvaccin werkt pas na twee weken. Als je dus kort na je inenting toch ziek wordt, betekent dit dat je besmet was nog voor de inspuiting.

Behoor je tot de doelgroep, speel dan zeker en haal tijdig je griepvaccin. Je bespaart er jezelf en je omgeving heel wat last mee.

Bron: www.aalst.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here