Belgen tot minst coole nationaliteit gekozen

. Het volk dat ons Brussels spruitjes gaf, EU bureaucraten, Manneken Pis en Herman Van Rompuy wordt beoordeeld als serieus en niet cool
. Nederlandse rang als zevende Coolste wereldwijd; vijfde in europa
. Amerikanen zijn als coolste nationaliteit gestemd, spaanse als coolste Europeanen.

De Belgen zijn tot´s werelds “minst coole” nationaliteit gekozen in een internationale enquête, welke de Amerikanen als “coolste nationaliteit” van de hele wereld, de Spaanse de coolste europeanen en de Nederlanders als de zevende coolste nationaliteit werden uitgeroepen.

30,000 mensen in15 landen werden om de coolste nationaliteit gevraagd in een online opiniepeiling uitgevoerd door badoo.com (www.badoo.com), ´s werelds grootste sociale network om nieuwe mensen te ontmoeten , met 121 miljoen gebruikers wereldwijd.

Belgen kwamen als laatste in de badoo opiniepeiling. Zelf de Canadezen, Polen en duitsers werden als cooler beoordeeld. Amerikanen werden verkozen tot ’s werelds coolste nationaliteit, voor de Brazilianen in tweede en Spaanse in derde plaats.

“Dit lijkt hard te zijn op de Belgen”, zegt Lloyd Price, Badoo’s Marketing Directeur.

Zijn de Belgen echt minder cool, als, de Canadezen?

België , is per slot, het land dat de wereld brusselse spruitjes gaf, EU bureaucraten; Manneken Pis, icoon van Brussel; en EU-voorzitter Herman Van Rompuy.

België, is echter niet beoordeeld als niet cool simpelweg omdat het een klein land is dat hielp om de EU opterichten. Hetzelfde, immers, geldt voor het naburige Holland, maar de Nederlanders waren als zevende wereldwijd coolste gestem.

Zelfs de Britten, die het beste bekend zijn in vele delen van de wereld voor het dragen van sokken met sandalen, kwamen als zesde in de Badoo opiniepeiling.

“We moeten oppassen voor stereotypering van hele nationaliteiten”, zegt Price. “Niet alle Amerikanen zijn cool en niet alle Belgen zijn niet cool.”

Hoe zit het met Jacques Brel, de belgische troubadour, die coole liedjes zong en beinvloede beide David Bowie en Leonard Cohen; of René Magritte, de grootste van de surrealistische schilders; of Hercule Poirot, de grote Belgische detective, en het enige fictieve personage die een doodsbrief ontving in de New York Times?

Ja, ze deden allemaal coole dingen. Maar waren ze zelf cool? Niet helemaal.

. “Brel’s vader”, zegt Wikipedia, “was mede-eigenaar van een kartonfabriek en Brel begon zijn werkzame leven daar, blijkbaar voorbestemd om zijn vader’s voetsporen te volgen.”

. Magritte woonde in een bekledings huis in een buitenwijk van Brussel met zijn vrouw en een reeks Pommeren huisdier honden.

. Poirot is de creatie van een Engelse vrouw, Agatha Christie, die hem niet alleen niet cool maar een “afschuwelijke, bombastisch, vermoeiend, ego-centrische kleine griezel” vond.

Er zijn echter ook andere voorbeelden van de Belgische Cool-heden. Belgen maken goede chocolade, terwijl Herman Von Rompuy Poëzie in zijn vrije tijd schrijft , wat hem de naam “Haiku Herman”geeft.

Dan is er dat icoon van de Amerikaanse Haute Cuisine, de Franse friet. Ondanks zijn naam, zullen de Belgen u vertellen dat het, in werkelijkheid, de Belgische friet is.

Amerikanen kunnen de Frans/Belgische friet hebben aangenomen, maar zij waren de mensen van de uitvinding van het hele idee van “coolness”. Pioniers van cool onder Afro-Amerikaanse jazz en blues musici als Miles Davis, de schepper van “Cool jazz” en Charlie “Bird” Parker, de hipster pictogram en jazz-saxofonist, die “Cool Blues” heeft opgenomen.

Het was echter een 19e eeuwse Belgische genaamd Adolphe Sax, die de uitvinder is van de saxofoon – de coolste van alle instrumenten, die een belangrijke rol gespeeld heeft zowel in de groei van jazz als de geboorte van het cool zijn.

Maar dat weten niet veel mensen. Het resultaat, echter oneerlijk, is dat Belgen nog steets als serieus niet cool gewaardeerd worden.

‘S WERELDS MINST COOL NATIONALITEITEN
Rang Nationaliteit
1. Belgen
2.= Polen
2.= Turken
4. Canadezen
5. Duitsers

10 COOLSTE NATIONALITEITEN
1. Amerikaanse
2. Brazilianen
3. Spaans
4. Italianen
5. Fransen
6. Britse
7. Nederlands
8. Mexicaans
9. Argentijns
10. Russisch
Bron: 30,000 Badoo gebruikers in 15 landen – 2,000 per land – zijn online door Badoo.com ondervraagd

ICONEN VAN BELGISCHE NIET COOL
. Brusselse spruitjes
. Brussel, zetel van de EU
. Herman Van Rompuy (“Haiku Herman”) voorzitter van de EU
. Manneken Pis, icoon van Brussel
. Plastic Bertrand – muzikant
. De snor

ICONEN VAN BELGISCHE COOL
. Jaques Brel
. René Magritte
. De saxofoon – uitgevonden door een Belgische
. Belgische chocolade
. Belgisch bier
. De snor (als je belgische bent)

ICONEN VAN AMERIKAANS COOL
. iPod/iPhone/iPad/Apple
. Ray-Bans
. Jay-Z
. President Obama
. Levi’s
. James Dean
. Harley Davidson
. Eminem
. Michael Jackson
. Johnny Depp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here