UNIZO pleit voor transparante bedrijfswebsites

UNIZO nuanceert het krantenartikel waaruit blijkt dat 99% van de Belgische bedrijfswebsites onvoldoende in regel is met de wettelijke informatieverplichtingen. Uit cijfers van UNIZO, op basis van recent onderzoek bij 1.100 zelfstandigen en KMO’s, blijkt immers dat 26,3% over een website beschikt die volledig in regel is met de wettelijke informatieverplichtingen. De ondernemersorganisatie doet bovendien veel inspanningen om ondernemers juist te informeren over de verplichte informatie op websites. Eerder dit jaar publiceerde UNIZO onder meer een juridische gids over “Zakendoen via internet” en ontwikkelde het ook het UNIZO E-commercelabel.

Ondernemingen die dit label dragen voldoen aan alle wettelijke informatieverplichtingen en bevatten dus betrouwbare, correcte en volledige informatie over het bedrijf en de ondernemer achter de website. “Informatie zoals het adres, het BTW nummer, etc. is niet alleen wettelijk verplicht, een website is ook een uithangbord, een virtuele vitrine voor de onderneming. Het moet de bezoekers in staat stellen de onderneming beter te leren kennen en het commerciële netwerk te versterken. Ook links naar eventuele ondernemingspagina’s op LinkedIn, Facebook en Twitter zijn bijzonder nuttig,” reageert UNIZO.

Om ondernemingen bij te staan met de opbouw van hun website/webshop ontwikkelde UNIZO de gids “Juridische aspecten van zakendoen via het internet” met daarin alle relevante informatie voor ondernemers op vlak van informatieplicht op websites/webshops. Zo zijn websites verplicht volledige informatie over de eigen onderneming te verschaffen aan de bezoekers. Het adres, de maatschappelijke benaming, het BTW nummer, de bevoegde rechtbank (rechtspersonenregister), een telefoonnummer enz. moeten vermeld worden. Daarnaast is al deze informatie ook vanuit commercieel oogpunt absoluut noodzakelijk. UNIZO-leden kunnen de gids downloaden via de website www.unizo.be/ictenmultimedia.

UNIZO E-commercelabel
Om ondernemers te stimuleren een veilige, klantvriendelijke webwinkel op te bouwen, ontwikkelde UNIZO een e-commerce audit. Wie de procedure heeft doorlopen ontvangt het UNIZO E-commercelabel. Dat verwijst naar correcte en volledige informatie over het bedrijf en de ondernemer achter de site. Zowel de prijzen van de goederen of diensten, de eventuele bijkomende leveringskosten, de betalingsmogelijkheden en -voorwaarden en annulatiekosten moeten ondubbelzinnig op de site vermeld staan. Bij online bestellingen of aankopen ontvangt de koper bovendien een bevestiging van zijn order met daarop alle gegevens van de transactie ter controle. Online betalingen moeten gebeuren via een erkende payment service provider. Meer info zie www.unizo.be/e-commercelabel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here