CPP op de Belgische markt

Volksgezondheid waarschuwt voor CPP op de Belgische markt. In het kader van het "Early Warning System" werden FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op de hoogte gebracht van de analyse van 6 tabletten waarin CPP werd geïdentificeerd. Deze analyse werd uitgevoerd door het laboratorium van het AZ Groeninge. De tabletten werden in beslag genomen in Kortrijk op 30 juli 2005.

Ze hebben de volgende kenmerken:

Vorm: rond
Kleur: beige, met groene, gele, rode, blauwe en oranje brokstukjes
die niet gelijkmatig verdeeld zijn over de tablet
Logo: geen
Breuklijn: geen
Gemiddelde diameter: 8,7 mm
Gemiddelde dikte: 2,6 mm
Gemiddeld gewicht: 280 mg

Het is reeds de vijfde maal in België dat CPP werd teruggevonden in in beslag genomen tabletten sinds juli 2005. Eenmaal werd CPP teruggevonden in de urine van een druggebruiker. Ook in andere deelstaten van de Europese Unie werd CPP teruggevonden.

CPP, 1-(3-chlorophenyl) piperazine, of m-chlorophenylpiperazine, werd voor de eerste keer geïdentificeerd door Zweden in 2004. Anderzijds,werd m- chlorophenylpiperazine al verscheidene malen opgemerkt in Frankrijk in 2005 en eveneens in Nederland, Oostenrijk, Litouwen en Noorwegen.

Over de effecten van CPP is weinig geweten. Angst, rillingen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen optreden.

Volksgezondheid wil nogmaals waarschuwen dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Ook synthetische drugs worden immers verkocht op een illegale, niet-gecontroleerde markt wat betekent dat noch de samenstelling, noch de dosering noch de kwaliteit van de gebruikte producten gekend is. Een bepaalde vorm, kleur, logo of naam is nooit een garantie voor de samenstelling. Het is zelfs mogelijk dat twee pillen die er hetzelfde uitzien, een totaal verschillende samenstelling hebben. Druggebruikers kunnen dus nooit met zekerheid weten wat ze innemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here