Psychologie in honderd jaar niet veel opgeschoten

Onder invloed van doctor Phil en consorten, is de psychologie aan het verschralen. Dit vindt Gerrit Breeuwsma, universitair docent ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook al zijn er in honderd jaar psychologie veel meer psychologen aan het werk (zo'n tienduizend), beginnen er jaarlijks ruim 3600 studenten aan een studie psychologie en puilen de psychologie- en zelfhulpboeken uit de kast, de werkelijke vragen zijn nog steeds niet opgelost. "Grote vragen over de ziel, de geest en het `ik' blijven onbeantwoord," aldus Breeuwsma.

Aan het begin van de psychologie als wetenschap waren de verwachtingen hooggespannen. Eindelijk zouden er antwoorden gevonden worden opvragen als: hoe werkt het brein, waar huist de ziel. Nu, zo'n honderd jaar later, is daar nog steeds geen antwoord op. En misschien is dat maar goed ook.

Powerpsychologie
Volgens Breeuwsma laten patiënten en psychologen zich te veel leiden door modegrillen en kant-en-klaar therapie die ons via Amerikaanse media worden voorgeschoteld. Televisietherapeuten als Dokter Phil, Oprah Winfrey en Supernanny doen ons geloven dat je met drie sessies van al je (opvoed-) problemen af bent. Breeuwsma: "Maar hoe lang beklijft deze `powerpsychologie'? Hoe lang blijven dr. Phils kandidaten gelukkig nadat de camera's gestopt zijn met draaien?". Ook verzekeraars gaan mee met het idee dat alle kwalen oplosbaar zijn, en wel binnen korte tijd."Ze vergoeden maximaal tien sessies. Daarna moet het wel een keer over zijn."

Daarbij is er volgens Breeuwsma een overvloed aan overambitieuze psychologen die elk denkbare stoornis beschrijven dan wel ontdekken, en als je niet oppast hun patiënt aanpraten. "Dat is niet per definitie een goede uitbreiding van kennis." Volgens de psycholoog is er nu eenmaal niet overal een antwoord of oplossing voor, en zouden zijn vakgenoten daar ook niet naar moeten streven.

"Moet je er wel alles aan doen om problemen als depressie, melancholie en een gebrek aan zelfvertrouwen altijd maar te willen oplossen? Als iedereen in zijn leven gevrijwaard moet zijn van dit soort kwalen, dan krijg je straks mensen die helemaal nergens meer tegen kunnen. Strandt hun caravan bij Lyon, dan moet er al een traumateam naar toe."

Het zou volgens Breeuwsma een vorm van zelfkennis kunnen zijn dat je jezelf niet volledig kunt kennen. "Dat hoeft niet problematisch te zijn. Als je er maar op een goede manier mee om kunt gaan", aldus de psycholoog.

Bob Vansant
psychotherapeut – www.netwerkdepressievlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here