Naar 0.2 promille alcohol in het bloed voor jongeren

Naar maximum van 0.2 promille alcohol in het bloed voor jongeren tot 25 jaar?:
Eén derde van de hogeschoolstudenten bracht het afgelopen jaar zichzelf en anderen in gevaar door te rijden onder invloed. En nog meer van hen namen een risico om mee te rijden met een bestuurder onder invloed. Dat blijkt uit een studie van de Provinciale Hogeschool Limburg bij 270 studenten.

Uit Deens onderzoek was eerder gebleken dat mannelijke bestuurders tussen 18 en 24 jaar met een bloedalcoholgehalte van minder dan 0,5 promille een ongevallenrisico hebben dat 4 keer zo groot is als dat van vergelijkbare bestuurders tussen 35 en 44 jaar. Bij een bloedalcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille overschrijdt het relatieve risico van de jonge bestuurders dat van de controlegroep met een factor van meer dan 10.

De wettelijke alcohollimiet bedraagt in België op dit moment 0,5 promille (grammen alcohol per liter bloed) voor alle bestuurders. Ze is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie over de verslechtering van bestuurdersvaardigheden op dit niveau van alcoholbeïnvloeding. Bestuurders vertonen op een alcoholniveau van 0,5 promille en hoger verminderde prestaties in ondermeer oogbewegingen, weerstand voor fel licht, visuele waarneming, reactietijd, stuurtaken en informatieverwerking. De Europese Commissie argumenteerde in haar witboek inzake vervoersbeleid uit 2001 echter dat voor bepaalde doelgroepen van bestuurders een lagere alcohollimiet van 0,2 promille zou moeten gelden. De groep van jonge of onervaren bestuurders was er daar één van.

In samenwerking met http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here