Vandaag in gans het land gratis condooms tegen risico's

Het ABVV deelt condooms uit tegen de risico's van uitzendarbeid. De dag van de rechten van uitzendkrachten. Geregeld veranderen van werkgever is niet zonder risico's. Uitzendkrachten ervaren dat elke dag opnieuw. Het ABVV verdeelt op 14 september overal in het land condooms om daarvoor te waarschuwen. Uitzendarbeid kan voor veel mensen een goede keuze zijn, maar het komt erop aan zich te behoeden tegen de vele risico's waar de sector mee kampt. Dat is de boodschap waar het condoom symbool voor staat.

Op 10 juni schonk de federatie van interimkantoren Federgon de uitzendkrachten een badge met daarop "bravo". De geste heeft natuurlijk te maken met de goede resultaten die de sector haalt. Maar het is wel een cynische geste want dezelfde werkgevers blokkeren nu al sinds de lente het overleg voor een nieuwe CAO.

De vakbonden willen een verhoging tot 8,33 % bekomen van de eindejaarspremie voor uitzendkrachten die ten minste 65 interimwerkdagen hebben gepresteerd. In 2004 zou dat betrekking hebben gehad op zowat 110.000 werknemers. Maar Federgon blijft weg van de onderhandelingstafel. De uitzendkrachten moeten zich tevreden stellen met een badge.

Rechten niet gerespecteerd

Enkele voorbeelden:
– Uitzendkrachten krijgen hun contract niet meer binnen de 2 werkdagen na het aanvangen van een opdracht, maar op het eind van de week, nadat de prestatiestaat is opgemaakt. Dat is een handig middel om geen loon te betalen bij ziekte, klein verlet, of zelfs bij gebrek aan werk.

– Doorgaans betalen de uitzendkantoren geen carensdag aan hun werknemers. In de meeste sectoren is de carensdag afgeschaft en dat geldt ook voor de uitzendkrachten.

– Ook aan de betaling van feestdagen wordt geregeld ontsnapt door interim-contracten te onderbreken.

– Vervoerskosten of maaltijdcheques worden niet of maar gedeeltelijk verrekend en meer dan eens wordt het loon foutief berekend.

– En wat gezegd van de praktijk om uitzendkrachten te verplichten een waarborg te betalen voor het gebruik van werk- en beschermingskledij?

Er stelt zich eveneens een probleem op het gebied van de veiligheid. Cijfers tonen aan dat het aantal arbeidsongevallen bij uitzendkrachten hoog ligt. Het is vooral verontrustend dat die situatie niet verbetert, terwijl de cijfers bij vaste werkkrachten wel jaar na jaar dalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here